Hlavní obsah

Staňte se malým chemikem ve velké baňce

Novinky, Michaela Cmíralová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Od úterý 27. září budete mít možnost poznat české přední vynálezce a objevitele, a dokonce si i některé z jejich vynálezů sami vyzkoušet. Národní muzeum se rozhodlo, že cedulku s nápisem NEDOTÝKAT SE pro jednou z výstavy vypustí.

Vyzkoušejte si, jaké je být v kůži vynálezceVideo: Novinky

 
Článek

Při prohlídce na vás čekají vynálezy takových lidí, jako jsou František Křižík, Josef Ressel, Prokop Diviš, Jan Evangelista Purkyně nebo Jaroslav Heyrovský. Neseznámíte se však jen s jejich vynálezy, ale i se samotnými vědci. „Nesoustředili jsme se jen na technické předměty, ale také na jednotlivé osudy těchto výjimečných lidí,“ říká generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Foto: Novinky

Výstava Vynálezci a vynálezi v nové budově Národního muzea.

Pro ty, co snad nebaví si o exponátech pouze číst, připravilo Národní muzeum i poutavý audiovizuální program. Zajímavé jsou určitě obří kreslené komiksy o životě vybraných osobností nebo tematické hry, na kterých si můžete ověřit své vlastní vědomosti. No řekněte - dokázali byste člověku dát správně transfúzi?

Foto: Novinky

Na výstavě si můžete spoustu věcí vyzkoušet a osahat.

Muzeu se podařilo shromáždit přes dvě stě exponátů. Díky nim tak získáte ucelený přehled o přínosu českých vědců od sedmnáctého až do dvacátého století. Mezi jeden z nejužitečnějších objevů, na který v rámci výstavy narazíte, patří určitě očkování proti pravým neštovicím Karla Raška. Nejkurióznější je pak takzvaná ornitoptéra Čeňka Chalupského a nejmenším exponátem jsou kontaktní čočky či patentky. Naopak největší jsou aerosáně Tatra V885, které byly objednané za druhé světové války zřejmě Wermachtem a dochovaly se se pouze ve formě nerealizovaného prototypu.

Foto: Novinky

Aerosáně Tatra V855.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám