Hlavní obsah

Soutěž Zlatý oříšek opět ocení nadané děti. Už zná své letošní patrony

Novinky, Anežka Zemenová

Houslový virtuóz Pavel Šporcl, profesionální sportovní rybář Jakub Vágner a držitel olympijské medaile v šermu Alexander Choupenitch – to jsou patroni třiadvacátého ročníku soutěže Zlatý oříšek, která podporuje děti a dětské kolektivy, které vynikají v jakémkoli oboru. Přihlášky mohou letošní soutěžící posílat do 15. října. Na Nový rok Česká televize představí sedm vítězů.

Foto: Zlatý oříšek

Soutěž Zlatý oříšek je otevřená pro všechny nadané děti o 6 do 14 let bez ohledu na to, v jakém oboru vynikají.

Článek

Zlatý oříšek je soutěž určená šikovným, aktivním a úspěšným dětem od 6 do 14 let. Nemá žádné kategorie, je otevřená napříč obory. Oceňuje děti za úspěchy v soutěžích nebo závodech, ale například i za zajímavé ekologické a další prospěšné projekty.

Na Nový rok se ve finálovém televizním pořadu, vysílaném Českou televizí, každoročně představí 21 nominovaných dětí a dětských kolektivů. Z nich vybraných 7 vítězů si mezi sebou rozdělí odměnu ve výši 140 000 Kč.

Finálového vysílání se kromě soutěžících dětí účastní i patroni soutěže, tedy úspěšné a inspirativní osobnosti z různých oborů. Letos svou účast a podporu přislíbili Pavel Šporcl, Jakub Vágner a Alexander Choupenitch.

Přihlášky do Logické olympiády uzavřeny, soutěžit bude rekordních 75 tisíc dětí

Věda a školy

„Chceme, aby děti poznaly, že jejich snaha a práce má smysl. Proto vytváříme projekt, který nejenom vyhledává, propaguje a odměňuje talentované a cílevědomé děti, ale především je motivuje překonávat obtíže a jít stále za smělejšími osobními výzvami,“ uvedl hlavní organizátor soutěže Jiří Kotmel z Nadačního fondu Zlatý oříšek.

Za 23 let svého konání se do projektu Zlatý oříšek přihlásilo přes 2 500 soutěžících. Do užšího výběru postoupilo skoro 600 z nich. Mezi držiteli ceny Zlatého oříšku v minulosti nechyběl šachista David Navara, motocyklový závodník Filip Salač, krasobruslařka Anna Dušková, molekulární biolog Marek Mráz nebo dětský pěvecký sbor Boni Pueri.

Soutěž má za cíl nejen ocenit talentované děti, které své schopnosti umí dobře prezentovat, ale také motivovat ty, které k tomu dosud nenašly odvahu. „Odhodláním a úspěchy dětí Zlatého oříšku, které umějí jít za svými sny, motivujeme zatím méně odvážné děti k jejich dalšímu rozvoji,“ uvedla ředitelka Nadačního fondu Zlatý oříšek Simona Šedá.

Obrovský úspěch. Studentský tým z ČVUT vyhrál s konverzačním botem soutěž Amazonu

Věda a školy

Uzávěrka přihlášek pro 23. ročník soutěže je 15. října. Potenciální soutěžící mohou na webových stránkách Zlatého oříšku přihlásit jejich rodiče nebo zákonní zástupci, v případě dětských kolektivů pak učitelé či trenéři.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám