Hlavní obsah

Soutěž řemesel ukázala nejlepší zedníky, truhláře a kameníky mezi středoškoláky

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedostatek zručných řemeslníků je značný. Na podporu a rozvoj zájmu o studium řemeslných oborů se konal již 21. ročník soutěže řemesel SUSO, kde se utkaly desítky mladých studentů ze středních škol z Česka, Slovenska a Polska. Finále proběhlo minulý týden na pražském stavebním veletrhu For Arch v Letňanech.

Foto: Soutěž řemesel SUSO

Ocenění studenti

Článek

O vítězi finále se rozhodlo v rámci teoretického testu a praktické části zhotovení výrobků za pomoci materiálů dodávaných partnerskými společnostmi. Ty soutěž obohacují o nové technologie a s tím spojené úkoly, se kterými se museli soutěžící vypořádat. Motivací byly zajímavé ceny a prestižní ocenění v konkrétním soutěžním oboru.

Výsledky
Zedník
1. místo – Wierzbicki Pawel, Kamil Satarowski (CKZiU nr 1 Raciborcz) 2. místo – Landa Jakub, Žucha Matěj (SPŠ strojní a stavební Tábor) 3. místo – Štefan Luzar, Daniel Moravec (SOŠ stavebná, Nitra)
Truhlář
1. místo – Sedlář Marek, Dušek Lukáš (SOU Hluboš) 2. místo – Martin Dacho, Viliam Púček (SOŠ drevárska, Spišská Nová Ves) 3. místo – Kaščák Martin, Beneš Dominik (Střední škola řemeslná, Jaroměř)
Kameník
1. místo – Lukáš Středa (AKADEMIE - VOŠ, Gymn. a SOŠUP Světlá nad Sázavou) 2. místo – Lucie Petříčková (AKADEMIE - VOŠ, Gymn. a SOŠUP Světlá nad Sázavou) 3. místo – Kristýna Cvejnová (SPŠ kamenická a sochařská, Hořice)

Letošní finále oslavilo 20 let trvající spolupráci s generálním partnerem, společností Wienerberger, cihlářský průmysl.

„Kvalita zdění byla v podání soutěžících vynikající, porotcování tak bylo opravdu velmi obtížné. Je radost vidět, jak to budoucí zedníci zvládají. Tyto momenty jsou důležité jak pro nás jako generálního partnera, tak pro ně, kteří stojí na začátku své kariéry,“ uvedl jeden z porotců Daniel Uskokovič.

Hmatatelné výsledky práce

Novým partnerem se letos stala společnost Schiedel, výrobce komínových systémů. Zadání pro účastníky finálového kola soutěže si připravila také společnost Heluz, která podniká v oblasti broušených cihel. Hlavním partnerem soutěže byl rovněž Magistrát hl. m. Prahy.

„V době přející digitálním technologiím a takzvaným měkkým disciplínám klesá zájem studentů o řemeslnické obory. To však paradoxně vede k tomu, že zatímco na trhu práce hledají uplatnění tisíce facebookových specialistů, sehnat kvalitního řemeslníka je prakticky nemožné. Tito lidé mají a vždy budou mít práci jistou, v posledních letech i velmi solidně zaplacenou. Navíc si mohou celý profesní život užívat jedinečného pocitu, že jejich práce má smysl a jsou za ní hmatatelné výsledky,“ prohlásil manažer soutěže David Surmaj.

Soutěž vznikla v roce 1996 jako doprovodný program ke stavebnímu veletrhu For Arch. Jejím smyslem byla od počátku podpora řemesla nejen v ČR. Formou popularizace stavebních řemesel se tak snaží zvýšit zájem žáků základních škol o dané obory, stejně tak zainteresovat podnikatelskou sféru a společně s odbornými školami vybudovat ve všech tuzemských regionech základnu pro výběr budoucích kvalifikovaných řemeslníků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám