Hlavní obsah

Soukromá škola nemusí být volbou z nouze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte-li v ročním rodinném rozpočtu aspoň pár desítek tisíc korun navíc, můžete vybírat i mezi školami soukromými. Najdou se mezi nimi kvalitní gymnázia, která svým studentům poskytují nejen individuální přístup a přívětivé prostředí, ale i špičkové vzdělání a výuku v cizích jazycích.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Více než v případě veřejných škol tady platí, že je potřeba pečlivě vybírat. Mezi soukromými školami je možné vyhmátnout jak ty, které se pyšní moderními výukovými metodami a úspěchy svých absolventů, tak instituce spíše podprůměrné, kam byste své dítě poslali jedině v případě nejvyšší nouze.

Soukromé školy mívají působivé webové stránky, po jejichž prohlédnutí nabudete dojmu, že tu jejich zřizovatelé pro vaše děti vytvořili učiněný ráj, nenechte se však ošálit zdatným marketingem. Vždy je lepší zajít se na danou školu osobně podívat a seznámit se nejen s prostředím učeben, ale také s vedením a učiteli.

Pokud vedení školy nemá co skrývat, poskytne vám odpovědi na všechno, co vás a vaše dítě zajímá. „Každé úterý a čtvrtek od 16 do 19 hodin pořádáme na našem gymnáziu dny otevřených dveří. Zájemcům během nich ukážeme, jak to u nás vypadá, a seznámíme je s naším konceptem vzdělávání,“ říká Jan Paul, spoluzakladatel pražské VICTORIA HIGH SCHOOL, která nabízí čtyřletý gymnaziální obor s intenzivní výukou jazyků.

Kapacity oborů SŠ se od příštího školního roku zvýší, ministerstvo vyřídilo žádosti

Věda a školy

Jisté přijetí? Jak kde

Počítejte s tím, že vysoké školné neznamená automaticky menší konkurenci u přijímacích zkoušek. Některá soukromá gymnázia naopak patří k těm nejžádanějším. Například na pražské gymnázium PORG Libeň se každoročně hlásí několikanásobně více uchazečů, než kolik je k dispozici volných míst. Roční školné tu přitom stojí přes 80 tisíc korun. Více než polovinu uchazečů loni odmítlo brněnské Gymnázium Mojmírovo náměstí, kde se platí školné 27 tisíc.

Mezi soukromými školami najdete také ty, které nabízejí výuku kompletně v cizím jazyce, nejčastěji v angličtině. Takové studium pak často bývá zakončeno mezinárodní maturitou IB, která absolventům usnadní pozdější vstup na zahraniční univerzitu.

Ministr školství neprodloužil termín pro podání přihlášek

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám