Hlavní obsah

SOŠ a VOŠ si rozdělí 1,5 miliardy z evropských fondů na rozvoj technických oborů

Praha

Střední a vyšší odborné školy si mohou rozdělit 1,5 miliardy korun z evropských fondů na rozvoj řemeslných a technických oborů, jazykových dovedností nebo používání moderních technologií. Jak informovalo ministerstvo pro místní rozvoj, mohou se o ně přihlásit v nových výzvách Integrovaného regionálního operačního programu v oblasti vzdělávání. Podle ministryně Karly Šlechtové (za ANO) to žáky lépe připraví na praxi.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

Článek

Peníze jsou určeny zejména na zlepšení infrastruktury. „Obě výzvy se zaměřují na vytvoření podmínek pro zlepšení kvality vzdělávání na středních a vyšších odborných školách v souvislosti s budoucím pracovním uplatněním na trhu práce. Chceme přispět ke zlepšení připravenosti žáků a studentů na odbornou praxi a sladění požadavků poptávky a nabídky na regionálním trhu práce," řekla Šlechtová.

Odborná učebna či laboratoř

Z dotací je možné hradit stavební práce i nákup vybavení, pokud to bude sloužit k preferovaným účelům.

„Typickým příkladem projektu může být rekonstrukce strojírenské dílny pro střední průmyslovou a odbornou školu a její vybavení, nebo například nástavba v podkroví budovy gymnázia za účelem vybudování odborné učebny pro cizí jazyk a laboratoře chemie,” uvedl náměstek pro evropské programy Zdeněk Semorád.

Jednou z výzev je specificky určena pro obce, v nichž se nacházejí sociálně vyloučené lokality. Je možné také rozšiřovat kapacity škol nebo doplňkově zajistit připojení k internetu či pořizovat kompenzační pomůcky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám