Hlavní obsah

Sojuz měl při návratu vážné problémy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Když ve středu opustili tři astronauté kosmickou loď Sojuz TMA-08M, která je dopravila na Zemi z orbitální stanice ISS, vypadali otřeseni. Nebylo divu, návrat provázely značné komplikace. Posádka neměla přehled o letových parametrech, řekl v pátek ruským novinářům kosmonaut Pavel Vinogradov, který letěl s ruským kolegou Alexandrem Misurkinem a americkým astronautem Chrissem Cassidym.

Foto: Reuters

Kosmonauta Pavla Vinogradova nesou po přistání lodi Sojuz TMA-018

Článek

„Měli jsme problémy. Po oddělení od ISS zmizely z jakéhosi důvodu všechny údaje, z nichž jsme zjišťovali stav palubních systémů. Když jsme se od ISS oddělili, letěli jsme vlastně po paměti,” řekl Vinogradov a otevřeně dodal: „Přistávali jsme fakticky naslepo.”

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Přistání Sojuzu se třemi astronautyVideo: Reuters

Posádka nevěděla v jaké se nachází výšce. O své poloze byla informována jen rádiovým spojením se záchrannými letadly, která přistání monitorovala. Samotný přistávací manévr ale proběhl hladce. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Přistání kosmické lodi Sojuz TMA-08M v kazašské stepi

Problémy přiznalo i vedení ruské kosmické agentury, i když podle něj zdaleka nebyly tak vážné. Šéf organizace Roskosmos Vladimir Popovkin řekl, že panel s daty vypnuli dispečeři řídícího letu záměrně. „V programu se data překrývala. Aby z toho nebyl zmatek, zobrazování parametrů letu jsme vypnuli. O problému jsme věděli už dřív,” řekl Popovkin.

Foto: Reuters

Pozemní specialisté otevírají dveře kosmické lodi Sojuz TMA-08M

Kosmonauti sice nevěděli kudy letí, podle jiných parametrů se ale mohli ujistit, že přistání probíhá normálně, dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám