Hlavní obsah

Slovník pracovních pozic: Treasurer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovník pracovních pozic poradí všem uchazečům o zaměstnání, jak správně chápat význam názvů pracovních pozic, o jejichž obsazení zaměstnavatelé usilují. Nejen že se většina z nich uvádí v angličtině: jednotlivé firmy mají samy často rozdílné představy o náplni práce, takže běžný výkladový slovník moc nepomůže.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
Specializovaná pozice treasury patří v rámci kompetencí přímo pod nejvyššího manažera v oblasti financí. Jedná se o manažerskou pozici, v rámci které se zaměřujete na procesy týkající se financování firmy, zajištění jejích úvěrových rizik a nastavení interních procesů pro risk management.

Jak již z názvu této pozice vyplývá, je zaměřena na peníze (treasure - poklad) a je v ní obsaženo několik dalších zodpovědností, které mohou být ve společnostech zastávány specialisty (například Cash Collection, Risk Specialist nebo Cash Flow Specialist). V menších společnostech jsou zmiňované kompetence rozděleny mezi hlavního účetního, kontrolera či finančního manažera.

Tato pozice pokrývá oblast credit controllingu čili správy, reportingu a řešení pohledávek a závazků, sledování cash flow - CIT (cash in time management), pojištění rizik v rámci podnikání společnosti. Mezi další odpovědnosti patří práce s cizími měnami v hotovosti, dealing – interní obchodování s volnými finančními prostředky s cílem zajistit úroková či měnová rizika formou obchodů typu Spot, Swap, Forward, Hedge či Future, anebo externí kontakt s bankou s cílem zajistit správnou likviditu.

Požadavky na uchazeče jsou jednoznačně zaměřeny na praxi, přehled, anebo alespoň bližší kontakt s uvedenou agendou. Velmi důležité jsou zkušenosti s vedením týmu podřízených a koordinací jejich práce.

Samozřejmým požadavkem je plynulá znalost nejčastěji anglického jazyka. Požadavek na znalost cizího jazyka je obvykle z důvodu zodpovědnosti za více zemí, případně z důvodu působení přímého nadříženého v zahraničí.

Tomáš Bergl, manažer Robert Half Finance & Accounting

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám