Hlavní obsah

Slovník pracovních pozic: Medical Representative - Medicínský reprezentant

Slovník pracovních pozic poradí všem uchazečům o zaměstnání, jak správně chápat význam názvů pracovních pozic, o jejichž obsazení zaměstnavatelé usilují. Nejen že se většina z nich uvádí v angličtině: jednotlivé firmy mají samy často rozdílné představy o náplni práce, takže běžný výkladový slovník moc nepomůže.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
Medical Representative je obchodní pozice z oblasti farmaceutického průmyslu. Na této pozici jste zodpovědní jak za vyhledávání klientů, tak i za péči o ně. Medicínský reprezentant své klienty informuje o produktech firmy, seznamuje je s novinkami na trhu a pořádá odborné semináře a konference. V případě prodeje léků na předpis (Rx) jsou klienty převážně lékaři, v případě volně prodejných léků (OTC) jde o lékárny a lékárenské řetězce. Pokud se jedná o vybavení nemocnic materiálem nebo přístroji, bývají to přednostové jednotlivých oddělení, vedoucí laboratoří nebo přímo vedení nemocnic.

Důležitou součástí práce je také reporting v podobě podrobného vyhodnocení a vypracování výkazu z každé uskutečněné návštěvy. Reprezentanti jsou podřízení Area Sales manažerům a ve společnosti spolupracují s marketingem, oddělením výzkumu, ale i s logistickým oddělením.

Požadavky na uchazeče na pozici Medical Representative se liší dle zaměření produktů, které reprezentant prodává.

U léků na předpis firmy požadují odborné vysokoškolské vzdělání medicínského nebo farmaceutického směru, v úvahu přicházejí i specifické obory na vysokých školách biologického nebo chemického zaměření. U volně prodejných léků a vybavení nemocnic není konkrétní vzdělání striktně vyžadováno. V některých případech je dostačující středoškolské vzdělání biologického nebo chemického zaměření, u prodeje přístrojů je vyžadováno zaměření elektrotechnické.

Vyžadují se obchodní zkušenosti v délce minimálně 2 let, časová flexibilita, ochota cestovat, velmi dobré prezentační dovednosti a řidičský průkaz. U mezinárodních farmaceutických společností je vyžadována také znalost anglického jazyka.

Fixní mzdové ohodnocení medicínských reprezentantů v Praze se obvykle pohybuje mezi 25.000-35.000 Kč (hrubá měsíční mzda), v závislosti na odbornosti a velikosti společnosti. K fixní mzdě také každý měsíc náleží bonusová složka dle plnění stanovaného plánu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám