Hlavní obsah

Sloh z češtiny zahájí příští týden státní maturity

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Písemnými slohovými pracemi z češtiny a cizích jazyků začne příští týden jarní termín státní části maturitních zkoušek. K prvnímu pokusu půjde 68 115 středoškoláků, což je zhruba o 800 více než loni. Sloh z češtiny budou psát 10. dubna a písemné práce z cizích jazyků den poté. Didaktické testy státní maturity budou na začátku května.

Foto: Novinky

Slohové práce jsou zatím stále součástí státní maturity. Ilustrační snímek.

Článek

Zkouška z českého jazyka a literatury je povinná pro všechny maturanty. Druhý povinný předmět si mohou vybrat mezi cizím jazykem a matematikou, na níž každoročně ztroskotá nejvíc studentů.

Cizímu jazyku zřejmě i proto dají letos přednost zhruba čtyři pětiny maturantů, jak vyplývá z informací Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat), které testy státní maturity vytváří a organizuje. Z matematiky bude zkoušku skládat opět menší podíl středoškoláků než loni, a to o 2,1 procentního bodu.

Práce z cizího jazyka se dříve psala až v květnu

Písemné práce z cizích jazyků se letos budou psát hned následující den po slohu z češtiny, zatímco v předešlých letech se konaly v období didaktických testů v květnu.

„Hlavním důvodem posunutí termínu písemných prací z cizího jazyka je zejména zajištění jejich včasného ohodnocení. Zároveň tento krok přispěje ke zvýšení kvality hodnocení písemných prací a k minimalizaci rizika chybovosti centrálních hodnotitelů,“ tvrdí Marek Lehečka z Cermatu. O změně se rozhodlo se souhlasem ministerstva školství.

Podobně jako v minulých dvou letech se budou centrálně opravovat i slohové práce z českého jazyka. Tento způsob hodnocení kritizuje řada studentů a odborníků, učitelé na něj nemají jednotný názor. Podle některých je objektivnější než známkování ve školách, podle jiných je naopak nespravedlivý a nekvalitní.

Současné vedení MŠMT se přiklonilo na stranu kritiků a připravilo změnu zákona, podle které by se písemná a ústní část maturit měla od jara 2021 vrátit na úroveň škol. Státní maturity by se tak omezily na didaktické testy.

Obliba matematiky prudce klesá

Když se podíváme na konkrétní čísla, matematiku si letos zvolilo 21,4 procenta přihlášených. Nejvíce studentů si ji vybralo na jaře 2012. Tehdy to bylo 43,9 procenta těch, co přišli k maturitám poprvé.

Od té doby obliba matematiky každoročně klesala. Maturita z ní má být přitom nejpozději od jara 2022 povinná ve všech maturitních oborech – s výjimkou zdravotnických, sociálních a uměleckých.

K nepovinné zkoušce Matematika+, která je obtížnější verzí testu z matematiky, se letos přihlásilo 3196 studentů. Je to o přibližně 830 víc než loni. Zkouška se bude konat v pondělí 6. května, k jejím výsledkům přihlíží některé vysoké školy u přijímání uchazečů ke studiu.

Z cizích jazyků čím dál více dominuje angličtina. Mělo by z ní maturovat více než 50 tisíc středoškoláků, což je kolem 95 procent těch, kteří si vybrali zkoušku z cizího jazyka. Necelá tři procenta se rozhodla pro němčinu, ještě méně pro ruštinu, španělštinu či francouzštinu.

Ředitelé středních škol obdrží výsledky testů od Cermatu 15. května. Nejpozději další den je musejí sdělit žákům. Výsledky písemných prací se ředitelé dozvědí později, ale vždy do začátku ústní maturity daného žáka. Ústní zkoušky státních maturit i zkoušky na úrovni školy se budou konat mezi 16. květnem a 10. červnem. Konkrétní termíny vypisují ředitelé škol.

Všichni úspěšní absolventi by měli dostat maturitní vysvědčení do 12. června.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám