Hlavní obsah

Situace na průmyslovce Na Třebešíně se po roce neuklidnila, učitelé odcházejí

Novinky,

Ani více než rok po šikaně učitelky od žáků pražské Střední průmyslové školy Na Třebešíně se tamní situace neuklidnila. Ředitel Luboš Bauer po roce ve funkci řeší problémy s pedagogickým sborem, jehož část si stěžuje na nevhodné metody vedení. Celkem 15 učitelů, tedy zhruba třetina učitelského sboru, školu opustí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Střední průmyslová škola Na Třebešíně v pražských Malešicích

Článek

Ředitel Bauer Novinkám na dotazy čtyři dny neodpověděl, podle zřizovatele jde o standardní obměnu týmu. Ve středu navíc na průmyslovce proběhlo šetření inspektorátu práce.

Padesátiletá angličtinářka zemřela loni v lednu. Odstupující ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) ji ocenila in memoriam. [celá zpráva]

Cizí zavinění se neprokázalo, dva studentští agresoři ale byli později ze školy vyloučeni. Skončil i tehdejší ředitel František Bártl, který prý o nevyhovující výuce předmětu i šikaně věděl. [celá zpráva] Jeho nástupce, bývalý školní inspektor a předtím ředitel Zdravotnické školy v Berouně Luboš Bauer, měl situaci na škole stabilizovat, avšak musí řešit jiné věci.

Odchod kvůli řediteli

„Mnohé se snažil ve škole vylepšit, ale mnohé pravděpodobně i pokazil. Výsledkem je hromadný odchod 15 učitelů z 51, což je – dle mého názoru neuvěřitelných – 30 procent. Někteří odcházejí sami, jiní byli vyhozeni,“ řekl Novinkám jeden z odcházejících členů pedagogického sboru, který si nepřál být jmenován. Hlavním důvodem odchodů má být ředitel Bauer.

Daný počet přibližně potvrdil i zřizovatel školy, Hlavní město Praha. Radní pro oblast školství Irena Ropková to ale černě nevidí. Podotkla, že se podle jejích informací jedná o více než 10 osob, které se rozhodly ze školy odejít, buď vzhledem k vyššímu věku, nebo kvůli nechuti přizpůsobit se změnám, které zavádí nové vedení.

K aktuální inspekci na škole se ale vyjádřit nemohla, nemá zatím žádné informace. Dosud nedorazilo vysvětlení ani z Oblastního inspektorátu práce pro hl. m. Prahu, jejich kontrolu nicméně Novinkám potvrdil náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys.

Stěžejním problémem je podle zdrojů, které se pro Novinky vyjádřily, neschopnost ředitele jednat s podřízenými. Neváží si údajně jejich práce i zkušeností. Bauer se prý nechal slyšet, že chce omladit tým, protože staří učitelé jsou často nemocní a musejí docházet k lékaři, a tedy v tu dobu neučí. „Mohli bychom mluvit o diskriminaci,“ poznamenal končící kantor.

Obavy studentů

I druhý oslovený vyučující, který také své jméno nechce zveřejňovat, si stěžuje na nekorektní jednání ředitele školy – prý nekomunikuje a cizí argumenty nepřijímá, naopak starší kolegy často zesměšňuje, až uráží.

Dodal, že ve škole existuje i udávání. Odebíralo se i třídnictví učitelům, kteří to dělali léta, měnili se vedoucí oborů.

„Minulý týden chodil po škole a ubezpečoval studenty, že výuka bude nadále probíhat a že bude ještě kvalitnější. Samotní studenti se už totiž začali obávat, co s nimi bude a kdo je vlastně naučí všechny předměty,“ kritizoval brzy bývalý učitel průmyslovky.

Zřizovatel je s vedením spokojený

„Za zřizovatele mohu říct, že jsem se současným fungováním SPŠ Na Třebešíně prozatím spokojená,“ řekla ale Novinkám radní Ropková.

Je podle ní jasné, že s ohledem na problémy, se kterými se škola potýkala za dřívějšího vedení, se k ideálnímu stavu musí nějaký čas propracovávat. Nyní ale podle jejích slov funguje a plní účel, ke kterému byla zřízena, tedy poskytuje kvalitní vzdělání svým žákům.

Radní oceňuje Bauerovy změny, které se týkají nastavení kontrolních mechanismů a spolupráce s pedagogicko-psychologickou poradnou, zavedení funkce školního psychologa a efektivního předcházení patologickým jevům na škole. Nově nastavil oblast výchovného poradenství.

Na námitku, že při tolika pedagogických změnách situace nepůsobí příliš stabilně, reagovala, že obecně na školách po odchodu dlouholetých ředitelů dochází k obměnám zaměstnanců, což není ani v tomto případě nic mimořádného. „V tuto chvíli proto personální situaci ve škole nechci nějak hlouběji hodnotit, vývoj budeme dále sledovat,“ uzavřela.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám