Hlavní obsah

Silikon čeká úpadek, poprsí zvětší kmenové buňky

Novinky, pst

Plastičtí chirurgové možná brzy přijdou o část svých příjmů, jeden z nejčastějších zákroků - poměrně krkolomné zvětšování prsou s pomocí silikonových implantátů se stane nejspíš přežitým postupem. Americký úřad pro potraviny a léčiva (FDA) nyní posuzuje postup, který při rekonstrukci tkání a orgánů využívá kmenové buňky získané liposukcí z odsátého tuku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ačkoli se metoda neomezuje jen na plastické zásahy, její hlavní využití se očekává u zvětšování ženského poprsí, které představuje jen v USA byznys s ročním obratem kolem miliardy dolarů. Odpadne tak nařezávání prsou, po kterém zůstávaly jizvy, nemluvě o nepřirozeném vzhledu některých implantátů.

Metoda s použitím kmenových buněk je podle odborníků bezpečná i vzhledem k tomu, že se v případě prsou nejedná o životně důležitý orgán. Pravidla omezující pokusy s kmenovými buňkami například v případě srdce nebo míchy jsou mnohem přísnější.

Přesto i u důležitých orgánů se očekává, že kmenové buňky otevřou cestu k terapiím. Například na krysách se již vyzkoušela metoda zlepšení funkce ledvin s pomocí kmenových buněk.

U prsou pak nejde jen o zvětšování, ale slibné jsou i testy u pacientek, které se zotavují z různých druhů rakoviny prsu. Kosmetický chirurg z Japonska zahájil testování terapie s pomocí kmenových buněk u prsou v roce 2007 a v průměru dosáhl růstu obvodu prsou o čtyři centimetry při udržení přirozeného vzhledu ňader.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám