Hlavní obsah

Seizmometr míří 1,5 km hluboko

Právo, koc

Unikátní akci, která nemá ve střední Evropě obdoby, lze v těchto dnech sledovat v Centru pro výzkum geotermální energie Ringen v Litoměřicích. Vědci začali v pondělí spouštět do vrtu měřicí sondu – seizmometr. V hloubce 1500 metrů bude měřit otřesy v podzemí. Jde o další krok na cestě k vy­užívání zemského tepla, v budoucnu i k vytápění měst.

Foto: Seismologický informační displej Temelín a Dukovany

Seizmologická aktivita zaznamenaná nedávno u Prášil na Šumavě. Ilustrační foto

Článek

Během příprav vědci prováděli řízené injektáže, kdy pod tlakem vháněli do vrtu vodu. Poprvé v Česku v takové hloubce tímto způsobem prověřovali reakci horninového prostředí na zvyšující se tlak a objem vody, což je jeden z klíčových parametrů, které potřebují pro další výzkum.

„Pronikání vody do horninových formací v okolí vrtu jsme měřili optickým kabelem, teplotní rozdíly nám ukázaly, kudy se voda šíří,“ řekl ředitel výzkumné infrastruktury centra Ringen Tomáš Fischer.

Společnost požádala o dotaci 90 milionů korun, která by měla zafinancovat vyhloubení druhého vrtu o hloubce asi 1,5 kilometru.

Karibik zasáhlo silné zemětřesení

Amerika

„Na základě dosavadních výsledků výzkumu umístíme druhý vrt do optimální vzdálenosti od současného vrtu. Oba vrty potom hydraulicky propojíme, čímž by měl vzniknout experimentální geotermální výměník pro jímání zemského tepla,“ připomněl manažer geotermálního projektu Antonín Tym.

„Na projektu pracuje sedm výzkumných organizací, ak­tuální práce provádějí experti Přírodovědecké fakulty UK, Geofyzikálního ústavu AV a České geologické služby ve spolupráci s vědci z Francie a Německa,“ připomněla Michaela Bubeníčková, referentka komunikace litoměřické radnice, která projekt iniciovala a dlouhodobě jej podporuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám