Hlavní obsah

Rýnovická věznice hledá práci pro odsouzené

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Věznice v Jablonci nad Nisou-Rýnovicích hledá pracovní uplatnění pro 120 odsouzených vězňů. V uplynulých dnech proto uspořádala ve svém areálu velký workshop o zaměstnávání odsouzených. Pozvala na něj mimo jiné zaměstnavatele, se kterými už spolupracuje, ale i další zástupce firem, které o zaměstnávání odsouzených teprve uvažují.

Foto: Michael Polák, Právo

Přímo v areálu věznice v Rýnovicích pracují odsouzení ve výrobě zářivek.

Článek

Jablonecká firma TI Automotive AC už s rýnovickou věznicí spolupracuje od roku 2012. „Sídlíme v sousedství věznice, takže spolupráce se nabízela. Začínali jsme s dvaadvaceti odsouzenými a letos už jich máme 52,“ uvedla za firmu Jana Hejzlarová.

Pracují na tři směny

Vězni pracují ve firmě především na pozici operátor, tedy coby dělníci ve výrobě. „Mají normální pracovní dobu osm hodin a fungují ve třísměnném provozu. Na deset odsouzených je vždy jeden mistr, který kontroluje, zda jsou na svých pracovištích a zda dodržují to, co mají,“ upřesnila Hejzlarová.

Na pracovišti kvete strach i láska

Podle ní měli ostatní zaměstnanci zpočátku obavy z toho, že jejich kolegy by měli být právě vězni. „Někteří z nich mají strach. Obávají se třeba, že jim ublíží po skončení trestu. Ale měli jsme i opačné případy, kdy se například naše zaměstnankyně do odsouzených zamilují,“ doplnila Jana Hejzlarová.

Udržet si pracovní návyky

Proč je důležité zaměstnávat odsouzené? „Odsouzení si zařazením do práce udržují nebo nově získávají pracovní návyky. Je to důležité pro jejich uplatnění po výkonu trestu. Dostávají také finanční odměnu a tím jsou schopni splácet své přímé závazky, například výživné nebo náklady na výkon trestu,“ vysvětluje mluvčí rýnovické věznice Monika Králová.

Práce se vězňům líbí

Odsouzený Marek Lázok je za možnost práce ve věznici rád. „Jsem spokojený. Kdyby byla příležitost, rád bych takovou práci dělal i po propuštění na svobodě,“ tvrdí. Teď dostává mzdu čtyři a půl tisíce čistého, z toho má kapesné sedm až osm set. Přiznává, že si za to kupuje podobné věci jako všichni ostatní, tedy hlavně tabák, kávu, cukr a něco k jídlu.

Chtěli by továrnu v areálu

Vedení rýnovické věznice by si nejvíc přálo, kdyby se našel někdo, kdo by vybudoval další výrobní provoz přímo v areálu věznice. „Pro sto dvacet odsouzených práci nemáme a nedaří se nám z nich už vybrat ty, kteří by mohli pracovat mimo věznici. Proto hledáme silného stabilního partnera, který by byl schopen postavit nebo zainvestovat výrobní halu uvnitř věznice,“ uzavřel ředitel Kříž.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám