Hlavní obsah

Rijád platí evropským vědcům, aby zlepšovali hodnocení jeho univerzit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Saúdská Arábie platí řadě španělských a dalších evropských vědců, aby administrativním trikem zlepšovali mezinárodní hodnocení jejích univerzit a výzkumných institucí. Napsal to v úterý deník El País. Evropští vědci podle něj uvádějí jako své hlavní působiště pracoviště v Saúdské Arábii, ačkoli fakticky vedou hlavní badatelskou aktivitu jinde. Tím zlepšují saúdskoarabským školám skóre např. v rámci tzv. šanghajského žebříčku.

Foto: Envato

Saúdskoarabské hlavní město Rijád na ilustračním snímku

Článek

Podle španělského deníku uvádí jako své hlavní působiště Saúdskou Arábii, ačkoliv ve skutečnosti mají svou hlavní činnost jinde, nejméně 11 španělských vědců, šest vědců z Itálie či pět výzkumníků z Německa.

El País vychází ze studie, kterou zveřejnila agentura SIRIS. Saúdskoarabské úřady mají zájem především o badatele s bohatou publikační činností či vysokým počtem citací, protože právě oni dokážou výrazným způsobem ovlivnit umístění v některých mezinárodních žebříčcích.

Vědci o tom nechtějí mluvit

Jedním z prvních španělských vědců, kteří na nabídku ze Saúdské Arábie kývli, byl chemik Damià Barceló, který od roku 2016 uvádí jako své hlavní působiště Univerzitu krále Saúda v Rijádu. Barceló patří k nejplodnějším španělským vědcům ve svém oboru.

V americké škole neexistují známky, učitelé ani úkoly

Věda a školy

O finančních podmínkách svého angažmá v Rijádu nechtěl se španělskými novináři mluvit. Uvedl ale, že změna působiště byla podmínkou pro vedení vlastního výzkumu v Saúdské Arábii.

Když další španělský chemik Rafael Luque papírově změnil své působiště, tak to Univerzitu v Córdobě stálo 150 míst v šanghajském žebříčku. Ta ho nedávno za daný krok na 13 let suspendovala. Nejprve totiž začal působit na Univerzitě krále Saúda – a také na Ruské univerzitě družby národů v Moskvě – bez vědomí své původní domovské školy ve Španělsku.

Šanghajský žebříček (Academic Ranking of World Universities – ARWU) je celosvětový žebříček každoročně hodnotící přes 1000 vysokých škol univerzitního typu. Prvních 100 univerzit je řazeno jednotlivě, dalších 400 pak na sdílených pozicích. Od roku 2003 žebříček sestavuje Šanghajská dopravní univerzita. Hodnotící vzorec bere v úvahu akademické pracovníky a absolventy s Nobelovou cenou či Fieldsovou medailí, vysoce citované akademické pracovníky nebo počet článků uveřejněných v časopisech Nature a Science. Z českých univerzit se na tomto žebříčku umísťuje dlouhodobě zejména Univerzita Karlova v Praze.

Vědci, kteří se rozhodli vykázat jako hlavní místo svého působení Saúdskou Arábii, nechtějí většinou o podmínkám kontraktů s tamními institucemi příliš mluvit. Někteří uvádějí, že to byl nezbytný krok, aby mohli vést v zemi výzkum.

Saúdská Arábie sníží těžbu ropy

Ekonomika

Profesor výpočetních technologií Luis Martínez López tvrdí, že nabídky dostával z arabských zemí od roku 2017, kdy se dostal do žebříčku nejcitovanějších vědců (Highly Cited Researchers). Na návrh z Rijádu kývl po pěti letech, když nezískal grant ve Španělsku.

„Tentokrát to byla otázka přežití,“ řekl deníku Martínez López, který dostává ze Saúdské Arábie na 60 tisíc eur ročně (zhruba 1,5 milionu korun).

Zmiz, křičely íránské studentky na prezidenta Raísího při jeho návštěvě univerzity

Zahraniční

Fyzik Andrés Castellanos, který získal španělskou cenu pro nadějné vědce, se nijak netají tím, že smlouva se Saúdy byla příležitostí, jak získat další prostředky pro svůj tým.

„Otázka etiky, integrity a důstojnosti“

Mezi vědci, kteří naopak odmítli nabídku z Rijádu, je chemička Mira Petrovicová. Tvrdí, že jí ze Saúdské Arábie slibovali na 70 tisíc eur ročně. Podle ní je financování ze země, která je tvrdou teokratickou diktaturou, otázkou etiky, integrity a důstojnosti vědců.

Díky systému každopádně Saúdská Arábie vykazuje v žebříčku velmi citovaných vědců 112 jmen, čímž by se země dostala do TOP 10 států. Organizátor žebříčku však kvůli pochybnostem Saúdskou Arábii v desítce zemí s největším počtem nejcitovanějších vědců neuvádí.

Naopak šanghajské hodnocení je podle SIRIS systémem stále ovlivnitelné.

Vědci zrekonstruovali tvář starověké nabatejské ženy

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám