Hlavní obsah

Ředitel VZP dostane k platu milionovou odměnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Pavel Horák, který loni dovedl největší českou zdravotní pojišťovnu k desetimiliardovému zisku, dostane prémii 1,044 milionu korun. V přísném utajení o tom minulé pondělí rozhodla správní rada VZP. Odměna měla zůstat tajná, což se nelíbí odborníkům na práva k přístupu k informacím.

Článek

Informaci přinesl jako první deník Hospodářské noviny. Pro Horáka odměna znamená významné přilepšení, protože jeho plat je 2,4 milionu korun ročně. Mimořádná prémie pro šéfa VZP je dvakrát vyšší než než v roce 2006. Horák přitom mohl získat až 1,2 milionu korun, ale nesplnil stoprocentně všechno, co mu správní rada VZP nařídila.

Podle dokumentu ze správní rady VZP, který se podařilo deníku získat, měl Horák splnit čtyři podmínky: dobře hospodařit, aktivně budovat síť soukromých doktorů a nemocnic, hladce přejít na krajskou strukturu a zlepšit kvalitu lidí v pojišťovně.

Zatímco podmínce dobrého hospodaření dostál, ostatní kritéria se mu povedlo splnit "jen" ze dvou třetin a ztratil na nich z maximální možné odměny 156 000 korun.

Pojišťovny by podle odborníků měly odměny zveřejňovat

Více než milionová odměna, kterou Horák minulý týden získal, měla zůstat tajná, což kritizoval expert na přístup občanů k informacím Oldřich Kužílek. "VZP je veřejná instituce, která má povinnost zveřejňovat údaje týkající se odměn jejích manažerů," řekl Kužílek.

Platy svých šéfů podle deníku odmítají zveřejnit i ostatní pojišťovny. "Plat i odměna ředitele naší pojišťovny je neveřejná informace. Tyto informace má pouze správní rada," uvedla mluvčí pojišťovny ministerstva vnitra Hana Kadečková. Zveřejnit svůj plat nechce ani šéf zdravotní pojišťovny Metal Aliance Vladimír Kothera.

Platy šéfů menších pojišťoven se podle odhadů pohybují mezi 50 000 a 100 000 korunami. Na odměnách si ale můžou vydělat až dalších 100 procent svého platu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám