Hlavní obsah

Manažeři ČEZ prodali část akcií firmy, vydělali 362 miliónů Kč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vedoucí představitelé polostátní elektrárenské společnosti ČEZ prodali během týdne 512 000 akcií z motivačního opčního programu. Celkem utržili přibližně 691 miliónů korun, což jim po odečtení nákladů a daní vyneslo zhruba 362 miliónů korun. Údaje byly uvedeny na stránkách České národní banky, kam musí manažeři obchody hlásit.

Článek

Nejvíce peněz si v rámci v lednu uplatněných opcí připsal na účet člen Řídícího výboru ČEZ Bohumil Mazač. Prodejem 50 000 akcií vydělal zhruba 47 miliónů korun. Největší počet akcií zpeněžil člen představenstva a ředitel divize personalistika Zdeněk Pasák, prodej 90 000 cenných papírů mu vynesl přes 40 miliónů korun.

Manažeři dosud prodali zhruba 37 procent akcií, o něž v lednu požádali. O uplatnění části akcií z motivačního programu informovala firma v pondělí. Manažeři v lednu uplatní opce na 1,378 miliónu akcií, což je zhruba 0,23 procenta všech akcií firmy. Vedení společnosti ČEZ ale již dříve informovalo, že manažeři nehodlají obratem prodat všechny akcie, které jim díky opcím připadly.

Generální ředitel ČEZ Martin Roman zatím akcie z letos uplatněných opcí neprodal. V prvním lednovém týdnu však podle webu ČNB zpeněžil část svých akcií z loňských opcí. Romanovi za jeho první funkční období náleží celkem 750 000 akcií, stejnou porci mu nadělilo i opětovné jmenování na další čtyři roky počínaje letošním únorem.

Opční program byl v ČEZ zaveden v roce 2001. Členům představenstva a asi dvacetičlenného výkonného výboru umožňuje zakoupit akcie firmy za cenu před jejich nástupem do funkce a následně je prodat.

Cílem programu je zainteresovat manažery na zhodnocování firmy pro akcionáře. Obdobně motivují vrcholové představitele i jiné firmy; někteří experti však u společnosti ČEZ kritizují vysoký příděl akcií pro jednotlivé manažery. Firma předloni pravidla program zpřísnila. Nová pravidla omezují potenciální výnos na maximálně dvojnásobek růstu ceny akcií.

Reklama

Výběr článků

Načítám