Hlavní obsah

Roman prodal část svých akcií ČEZ, získal 143 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

O tom, jak úspěšně mohou fungovat motivační programy pro top management, ví své generální ředitel společnosti ČEZ Martin Roman. Ten prodal v úterý 120 000 akcií firmy, které získal z motivačního opčního programu. Za kus dostal na burze podle webových stránek České národní banky 11 91 korun, celkem tak jde o částku 142,92 miliónu Kč.

Článek

Ve stejný den dále Martin Roman uplatnil 450 000 akciových opcí při ceně 139 Kč za akcii.

Předseda představenstva nejziskovějšího domácího podniku tak prodal část z celkem 750 000 akcií, které v ceně 139 korun za kus získal za své první funkční období. Na stejnou porci akcií si Roman přijde i díky opětovnému jmenování do čela firma na další čtyři roky počínaje letošním únorem.

Uplatnění opce může podle serveru Patria Online souviset s končícím zpětným odkupem vlastních akcií společnosti ČEZ, během něhož už firma stáhla z trhu 9,6 procenta cenných papírů. ČEZ tak díky tomu bude moci vykoupit více. Zákon totiž nedovolují společnosti, aby měla na účtu více než 10 procent vlastních akcií. ČEZ jich část "schovával" právě pro své manažery.

Motivační program se ČEZu vyplatil

Opční program byl v ČEZ zaveden v roce 2001. Členům představenstva a asi dvacetičlenného výkonného výboru umožňuje zakoupit akcie firmy za cenu před jejich nástupem do funkce a následně je při růstu akcií prodat.

Cílem programu je zainteresovat manažery na zhodnocování firmy pro akcionáře. Firma kvůli kritice v roce 2006 pravidla programu zpřísnila. Nová pravidla omezují potenciální výnos na maximálně dvojnásobek růstu ceny akcií.

Reklama

Výběr článků

Načítám