Hlavní obsah

Reaktor Vrabec, tokamak Golem. Středoškoláci se na ČVUT promění v jaderné fyziky

Zájemci z řad středoškoláků budou moci zažít vědeckou práci na akci Týden vědy na Jaderce, kterou od neděle 19. do pátku 24. června pořádá Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská (FJFI) ČVUT v Praze. Účastníky čekají přednášky na různá témata, ale zejména práce v malých skupinách na projektech, které si vybírali již během přihlašování.

Foto: FJFI ČVUT

Akce se uskuteční od neděle 19. do pátku 24. června.

Článek

Témata pro žáky pokrývají takřka celý záběr fakulty od matematiky přes chemii, fyziku až po informatiku.

Tvůrci robotů a jejich „miláčci“ oživili pražské Kongresové centrum

Věda a školy

Týden vědy na Jaderce dává středoškolákům nejen možnost dozvědět se něco nového a zapojit se do vědeckého projektu, ale současně poznají naši fakultu, vyučující i stávající studenty, kteří se na akci podílejí,“ uvedl Vojtěch Svoboda z katedry fyziky FJFI, který je hlavním organizátorem daného týdne vědy.

Foto: FJFI ČVUT

Z dřívějšího Týdne vědy na Jaderce (2019)

Zažehnout termojadernou fúzi

Do akce se zapojuje prakticky celá fakulta, ale i pracovníci dalších vědeckých institucí. Přímo se na organizaci podílí více než stovka vyučujících i studentů FJFI.

Funguje to! Vědci jásají, dosáhli rekordní energie z jaderné fúze

Věda a školy

Účastníci budou moci např. ovládat štěpnou reakci v jaderném reaktoru VR-1 Vrabec, zažehnout termojadernou fúzi v tokamaku Golem, pracovat s lasery a navštívit řadu předních českých vědeckých pracovišť, kam se veřejnost běžně nedostane, jak upozorňuje ČVUT v tiskové zprávě.

Foto: FJFI ČVUT

Z dřívějšího Týdne vědy na Jaderce

Na událost se hlásí zájemci z ČR i Slovenska, většina bude ubytována na kolejích. Účastnický poplatek činí 500 korun, přičemž účastníci různých soutěží a olympiád mají slevy. Celková cena včetně možného ubytování na koleji, obědů a snídaní podle organizátorů nepřesáhne 2500 Kč.

Maximální počet účastníků je omezen kapacitou největší přednáškové auly, do které se vejde 180 lidí.

FOTO: ČR bude mít další jaderný reaktor. Vyjde na deset milionů

Domácí

Letos se koná již 22. ročník, předchozí dva byly kvůli epidemii covidu-19 zrušeny. Kromě FJFI a ČVUT akci podporuje grant ministerstva školství.

Foto: FJFI ČVUT

Předchozí dva ročníky byly kvůli epidemii covidu zrušeny.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám