Hlavní obsah

Rakovničtí studenti protestovali proti ředitelce, podpořila je i unie středoškoláků

Právo, Novinky, fš, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studenti Masarykovy obchodní akademie v Rakovníku minulý týden protestovali v ulicích a sesbírali pod petici za odstup ředitelky více než 500 podpisů. V posledních dvou letech totiž školu opustilo šest kantorů. Kvůli výpovědím studenti ředitelku Radku Soukupovou kritizují, ta však údajné vyřizování účtů odmítá. Zástupci středoškoláků, Česká středoškolská unie (ČSU), protestující žáky podpořili.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vedení školy výpovědi obhajuje úbytkem studentů - ilustrační foto.

Článek

Ředitelku Radku Soukupovou, řadovou členku sociální demokracie, do funkce jmenovalo vedení kraje ve složení ČSSD a KSČM v roce 2015 navzdory výsledku konkurzního řízení, které vyhrál mezi studenty oblíbený učitel a tehdejší zástupce ředitele Emanuel Vambera. Tomu začátkem letošního června vypověděla smlouvu, což bylo impulsem pro studentské nepokoje.

„Stojíme za požadavkem studentů obchodní akademie v Rakovníku na odstoupení ředitelky. Je absurdní, že ačkoli s kroky ředitelky nesouhlasí učitelé ani studenti, a dokonce protestují v ulicích, jejich hlas se nebere v potaz,” uvedla předsedkyně ČSU Lenka Štěpánová.

Unie středoškoláků zároveň adresovala dopis hejtmance Středočeského kraje Jaroslavě Pokorné Jermanové (ANO), v němž ji žádá o zásah do situace.

Dle slov studentů se po nástupu ředitelky Soukupové zhoršila celková atmosféra na škole a nepřispělo to ani pověsti školy.

„Z rakovnické základní školy se na naši obchodní akademii hlásí jen jeden uchazeč a mnoho z nás zvažuje přestup na jinou školu. Personální změny, které ředitelka provádí, zhoršily kvalitu naší výuky a budoucí maturanti mají obavy, zda budou u maturit a přijímaček na vysoké školy úspěšní. Trváme na našem požadavku, aby paní ředitelka odstoupila,“ okomentovala situaci studentka obchodní akademie Sára Pechová.

Ředitelka: Studentů ubývá, musíme řešit úspory

Ředitelka výpovědi podle informací deníku Právo odůvodnila tím, že je kvůli úbytku studentů tlak na úspory. „Mám například tři tělocvikáře na 16 hodin tělocviku,“ argumentovala.

Situaci minulý týden řešil i krajský radní pro oblast školství Jan Skopeček (ODS). „S paní ředitelkou i studenty jsem mluvil. Ona má nyní hlavně za úkol celou situaci stabilizovat, nejdůležitější je teď uklidnit situaci, aby tento povyk neodradil žáky od nástupu do prvního ročníku,“ řekl Právu.

Úbytek studentů ve škole byl i podle něj důvod, proč ředitelka přistoupila k rozdávání výpovědí. „Kvůli poklesu počtu žáků musela řešit úspory. Dalo se to řešit například snižováním úvazků. Paní ředitelka se teď musí nad výpověďmi zamyslet, a hlavně musí se studenty a pedagogy víc komunikovat,“ apeloval.

„Zda si výpověďmi vyřizovala osobní účty, to nedokážu posoudit,“ dodal radní, podle něhož na protest proti dvěma daným výpovědím další učitelka sama výpověď podala a další tím hrozí. Ředitelka má ještě čas na uklidnění konfliktu, další problémy by pak řešilo krajské zastupitelstvo, které ji může odvolat.

Politické jmenování ředitelů

Středoškolská unie v souvislosti s případem upozorňuje na problém politického jmenování ředitelů škol a poukazuje na nutnost změnit systém jejich jmenování.

Nyní tvoří výběrovou komisi dva zástupci zřizovatele, zástupce odboru školství příslušného krajského úřadu, zástupce školské rady, kterým může být rovněž zřizovatel, jeden člen za Českou školní inspekci a jeden za pedagogické pracovníky školy.

„Jestliže chceme kvalitní školství, je klíčové, aby školy vedli odborníci na vzdělávání a pedagogičtí lídři. V současnosti jsou ředitelé spíše manažery na opravy střech a fasád, místo aby poskytovali plnou podporu svým učitelům a žákům. Politizovaná výběrová řízení této situaci zdaleka nepomáhají,“ uzavřela Štěpánová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám