Hlavní obsah

První Britové měli tmavou pleť, ukázala analýza DNA

Právo, mcm

„Tmavou, až černou pokožkou“ se vyznačovali první lidé našeho typu, kteří dorazili do dnešní Británie. Ukázal to genetický výzkum. Šroubovici DNA se vědcům podařilo získat z ostatků „muže z Cheddaru“, jež se před sto lety nalezly v roklině Cheddar Gorge v hrabství Somerset.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: První Britové měli tmavou pleť a modré očiVideo: Reuters

 
Článek

Výzkum naznačil, že muž, který zemřel před deseti tisíci lety, měl modré oči a tmavé kudrnaté vlasy. Původně se předpokládala světlá kůže a plavá kštice.

Výzkum podle listu The Guar­dian ukazuje, že geny pro světlou pleť se v evropské populaci rozšířily daleko později, než se myslelo – a že barva pokožky nemusela vždy odpovídat zeměpisnému původu tak, jak jsme na to zvyklí dnes.

„Opravdu to ukazuje, že současné imaginární rasové kategorie jsou velmi nové či jsou to soudobé konstrukce, pro minulost nepoužitelné,“ shrnul archeolog Tom Booth z londýnského Natural His­tory Museum.

Foto: Jonathan Brady, ČTK/AP

Analýza DNA „muže z Ched­daru“ (jehož model je na fotografii) naznačuje, že první Britové měli tmavou pleť a jasně modré oči.

Muž z Cheddaru zemřel krátce poté, co do Británie dorazili první lidé z kontinentální Evropy. Vědce už dříve zaujalo, že i mezi současnými Brity jsou lidé, které lze spojit s touto vlnou přistěhovalců. Podobné geny, jaké měl muž z Cheddaru, lze prý nalézt až u desetiny dnešní britské populace.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám