Hlavní obsah

Proti slučování škol se v Ústí nad Labem demonstrovalo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studenti z Děčína a Litoměřic protestovali předposlední den školního roku před krajským úřadem v Ústí nad Labem. Děčínští nechtějí slučování gymnázia a obchodní akademie, litoměřičtí požadují odvolání ředitelky tamního gymnázia.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Tak protestovali studenti z Děčína a Litoměřic před Krajským úřadem v Ústí nad Labem.

Článek

Děčínští i litoměřičtí studenti se chtěli dostat na zasedání zastupitelstva a přednést projevy, bezpečnostní agentura je ale nevpustila do sálu. Ať se prý dívají na přímé přenosy na obrazovkách v předsálí. Tam jim ale několikrát nešel zvuk; nespokojené studenty tak museli uklidňovat přítomní policisté.

Z Děčína dorazilo asi 60 studentů a učitelů. I s peticí proti sloučení místního gymnázia a obchodní akademie, kterou podepsaly už více než tři tisíce lidí. V polovině června už asi 150 studentů pochodovalo Děčínem, podporu jim vyslovil i primátor. Podle studentů sloučením škol zanikne jejich více než stoletá tradice, jde prý o jejich likvidaci.

Chtěli odvolat ředitelku

Litoměřičtí oblékli červená trička, dorazila jich asi stovka včetně vedení města. Požadují odvolání ředitelky Gymnázia Josefa Jungmanna Evy Bulasové. Tu rodiče, studenti i většina učitelů už více než rok kritizují za způsob, jakým školu vede a jedná se svými podřízenými.

Podle nich propouští kvalitní učitele, kteří proti ní vystupují, a zaměstnává jiné bez potřebného vzdělání. Pokud k propuštění opravdu dojde, výpověď podá 17 dalších z celkem asi 40 učitelů gymnázia. Ředitelka prý také špatně zachází s penězi v nadačním fondu gymnázia a zakázky na stavební práce ve škole zadává firmě, kde pracuje její manžel. Bulasová kritiku odmítá a kraj, který je zřizovatelem školy, za ní dosud stojí.

Vyřeší to komise

Krajští zastupitelé se nakonec shodli na tom, že rada kraje stanoví pracovní skupinu, která se bude situací na gymnáziu podrobně zabývat. Měli by v ní být krajští zastupitelé z Litoměřicka i litoměřický starosta Ladislav Chlupáč (ODS).

Po výzvě zastupitelů vystoupila i Bulasová. „Pokud komise sdělí, že jsem školu vedla špatně, že jsem studentům ubližovala, že jsem šikanovala podřízené, já sama odstoupím,“ řekla.

Radní Pavel Kouda (ČSSD) stojí za ředitelkou od jejího jmenování před dvěma roky. „Budu stát až do konce této kauzy na straně paní ředitelky. Ale přes to, co jste tady předvedli, jsem přístupný k diskusi,“ řekl na adresu protestujících studentů a pedagogů.

Reklama

Výběr článků

Načítám