Hlavní obsah

Projekt Sociální integrace pomůže lidem na hraně existence

Právo, Petr Marek

Cílem projektu, jehož realizace přijde na více než dvacet miliónů korun, je pomoci řešit situaci sociálně vyloučených lidí na Jesenicku, kteří žijí v dlouhodobé chudobě.

Foto: Profimedia.cz

V jesenickém regionu žije mnoho lidí, kteří se potýkají s nezaměstnaností a bezdomovectvím.

Článek

Městu Jeseník již byla za tímto účelem přidělena dotace z Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost.

„V jesenickém regionu žije velký počet osob, které se nějakým způsobem potýkají s nezaměstnaností, bezdomovectvím, zadlužeností anebo různými druhy závislostí. Jedná se především o osoby takzvaně žijící v sociálním vyloučení, ale tyto problémy se netýkají zdaleka jen jich. A náš projekt usiluje o řešení uvedených problémů,“ říká jeho koordinátorka Martina Mařáková s tím, že projekt zajistí dostatek fungujících služeb, které zmírní uvedené problémy a přispějí ke snížení počtu všech negativních jevů, s nimiž se obyvatelé potýkají.

Projekt pomůže omezit kriminalitu

Jedná se především o práci s dětmi a mládeží, a to jak přímo v terénu, tak i v rámci nízkoprahového zařízení pro děti a mládež. Smyslem je motivovat je a zapojit do realizovaných aktivit, nabídnout cílové skupině smysluplné trávení volného času a tím minimalizovat negativní sociálně-patologické jevy (potulku, kriminalitu a výtržnictví).

Významnou částí projektu je i zajištění pracovního a hlavně dluhového poradenství jednotlivcům i rodinám. „Situaci těchto lidí pomůže zlepšit právě systematická pomoc a sociální práce. Ukazuje se to na příkladu řady dalších zemí. Není možné nechat je napospas jejich osudům a čekat, až se sami postaví na vlastní nohy,“ upozorňuje Mařáková.

Reklama

Výběr článků

Načítám