Hlavní obsah

Připravuje se extrémní výprava jeskyněmi Moravského krasu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Speleologové Jan Sirotek a Petr Chmel se pokusí v neděli v Moravském krasu historicky poprvé zdolat sedmikilometrovou trasu podzemím mezi ponorem Sloupského potoka a Pustým žlebem. Půjde o extrémní sportovní výkon. Výprava potrvá deset hodin. Budou při ní muset zdolat sedm sifonů, tedy zcela zaplavených úseků. Projdou přes dno slavné propasti Macocha a nakonec vyplavou po ponorné říčce Punkvě ven z jeskynního systému.

Foto: Archiv ZO ČSS 6-25 Pustý žleb

Toto je první sifon na dně Palmové propasti, který dvojice bude muset zdolat, na snímku Jan Sirotek.

Článek

Jeskyňáři tím chtějí udělat důstojnou tečku za letošními oslavami výročí 300 let od prvního slanění do propasti Macocha. Na laně se tehdy do ní nechal spustit se selským synkem Štěpánem minoritský mnich Lazarus Schopper. Lze jej považovat za jakéhosi předchůdce dnešních jeskyňářů. Teprve po tomto jeho mimořádně odvážném činu začalo objevování jeskyní Moravského krasu, v němž byly položeny základy moderní speleologie.

„Půjde tedy nejen o extrémní sportovní výkon, ale také o symbolické završení snahy o hledání cesty podzemních vod mezi Sloupem a Macochou, které zahájil svým sestupem do Macochy mnich Schopper,“ řekl Právu Sirotek. Cesta, která čeká na zdolání, je sice zdokumentována, dosud nikdo ji ale neprošel. Plánuje se to od roku 2005, kdy byl zdolán na této trase poslední ze sifonů. Nachází se mezi Amatérskou jeskyní a Sloupsko-šošůvskými jeskyněmi.

Cesta obou jeskyňářů, tentokrát v roli speleopotápěčů, začne v neděli v 07:00 hodin ve městysu Sloup u veřejnosti zpřístupněných Sloupsko-šošůvských jeskyní. Sirotek s Chmelem poputují ponorem Sloupského potoka. Do podzemí se dostanou místy, kde tajemně mizí pod zem.

Vydejte se na výlet do českých přístupných jeskyní

Tipy na výlety
Foto: Vizualizace - archiv ZO ČSS 6-25 Pustý žleb

Plánovaná trasa výpravy z ponoru Sloupského potoka do Pustého žlebu

K náročným úsekům bude patřit 300 metrů dlouhý a 20 metrů hluboký sifon. Takto zaplavených míst je na trase sedm. Dvojice projde místem, kde vzniká soutokem Sloupského potoka a Bílé vody legendární moravská říčka Punkva. Přesné místo není stále známo.

Z podzemí vyplavou po Punkvě

Následně bude cesta pokračovat přes Červíkovy jeskyně, které jsou pod Dolním můstkem propasti Macocha, přímo na její dno. Projít jeho přírodní část je poměrně náročné, protože jde o nezpevněný svah plný kamení. Pak už stačí vejít do zaplavené části Punkevních jeskyní, v nichž se turisté plaví v člunech, a přeplavat úsek dlouhý zhruba 500 metrů v říčce Punkvě.

Poslední extrémní ryze speleologický počin se podařil před několika lety průchodem systému Rudické propadání - Býčí skála, který má 13 kilometrů. Co se týká lezení, tak loni se stal známý lezec Adam Ondra prvním, kdo zdolal volným výstupem Příklepový strop v Macoše.

Foto: Archiv ZO ČSS 6-25 Pustý žleb

Propast Macocha. V neděli v 16 hodin by se v ní měla dvojice objevit, sejít kamenitý svah, projít kolem Dolního jezírka a Punkevními jeskyněmi vyplavat ven ze systému Amatérská jeskyně.

Všechny podzemní prostory, jimiž Sirotek s Chmelem v neděli projdou, patří do systému Amatérská jeskyně, která je se svými 51 kilometry nejdelším ve střední Evropě. V krasu bylo dosud objeveno přes 1130 jeskyní. Pět z nich je trvale zpřístupněno veřejnosti.

Mnicha Lazara po 300 letech opět spustí na dno Macochy

Věda a školy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Punkevní jeskyně, Sloupsko-šošůvské jeskyně

Reklama

Výběr článků

Načítám