Hlavní obsah

Přípravky proti hmyzu vyvolávají u tažných ptáků anorexii

Právo, JPL

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Načasování tahu je pro ptáky klíčové. Když se vrátí ze zimovišť příliš pozdě, mohou propásnout dobu, kdy v přírodě vrcholí nabídka dostupné potravy. Navíc musejí ve snaze najít vhodného partnera či výhodné hnízdiště počítat se silnou konkurencí už přítomných jedinců. K přírodním vlivům ztěžujícím opeřencům migraci se řadí i ty způsobené člověkem. Patří mezi ně i nadměrné používání chemických látek k hubení škůdců – pesticidů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Hned několik laboratorních pokusů potvrdilo, že v celosvětovém měřítku nejběžnější a také nejlevnější pesticidy označované jako neonikotinoidy vyvolávají u ptáků nejen onemocnění, ale i ztrátu orientace v prostoru.

Strnadec bělokorunkatý, středně velký opeřenec s nápadnou černobílou hlavou, Američany označovaný jako vrabec s bílou korunkou, vyvádí mláďata v křovinách tajgy a tundry.

Z Aljašky a severu Kanady pravidelně přilétá trávit zimu na obrovském území od jižního pobřeží Hudsonova zálivu ve středu země javorového listu až po střední Mexiko.

Americký vrabec jako modelový druh

Hejna strnadců se ráda živí semeny na polích nebo je s neúnavnou čilostí sbírají podél cest. Právě tato potrava přitom obsahuje vysoké koncentrace neonikotinoidů. Margaret Engová, která se na Saskatchewanské univerzitě v kanadském Saskatoonu zabývá cizorodými látkami v prostředí, se soustředila na strnadce.

Vědci chtějí zjistit, jak moc jsou Češi zamořeni pesticidy

Domácí

V jižním Ontariu vědci odchytili desítky těchto opeřenců táhnoucích ze severoamerické Arktidy na jih Spojených států a zastavujících se na odpočinek v této kanadské provincii.

Ptáky drželi v klecích s potravou a vodou šest hodin. Desítka strnadců během nich pozřela dávku neonikotinoidu odpovídající jeho množství v několika semenech z nedalekého pole.

Nechtěný úbytek hmotnosti i zdržení

Další skupina ptáků přijala v potravě nižší dávku neonikotinoidu, zatímco kontrolní skupina nekonzumovala žádnou potravu obsahující zmiňovanou chemickou látku.

Po šesti hodinách umístila Engová všem strnadcům na záda minivysílačku. Jejich pohyb proto mohlo sledovat v prostoru sto tisíc kilometrů čtverečních pravidelně rozmístěných 93 přijímačů na stožárech.

Ptáci vystavení vysoké dávce neonikotinoidu ztratili průměrně šest procent hmotnosti a 17 procent tukových zásob. Tah opeřenců přitom vyžaduje nemálo energie. Navíc strnadec je proslulý tím, že při cestě ze zimovišť na hnízdiště vydrží beze spánku až dva týdny.

Inspektoři zadrželi čaj z Číny plný pesticidů

Ekonomika

Strnadci s dávkou nikotinoidu v organismu zůstávali v Ontariu ve volné přírodě o 3,5 dne déle.

„Museli vyloučit pesticid z těla, znovu začít konzumovat potravu a obnovit tukové zásoby,“ vysvětluje Ergová v časopise Science. „Právě těch několik dní jim ale může v načasování rozmnožování a dalším přežívání citelně chybět,“ uvedla.

Dokážou zdrogovat včely
Neonikotinoidy jsou synteticky vyráběné látky.
Po chemické stránce se podobají nikotinu.
Slouží k hubení škodlivého hmyzu.
Nejčastěji se jimi moří semena, takže je následně obsahují celé rostliny.
U včel a čmeláků mohou v určitých koncentracích poškozovat nervovou soustavu.
Vybudí ji a neustále udržují v činnosti, až ji úplně zkratují.
Nakonec včela nebo jiný opylovač uhyne.

Reklama

Výběr článků

Načítám