Hlavní obsah

Při kopání kanalizace v Brně objevili archeologové keramické nádoby ze středověku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Při ražbě nové kanalizace vykopali archeologové přímo v centru Brna soubor čtrnácti keramických nádob z pozdního středověku. Objevili je v Leitnerově ulici, a to v hloubce pěti až sedmi metrů pod povrchem. Našli je ve dvou starých odpadních jímkách, narazili na ně při záchranném výzkumu. Nádoby dokládají, že tato část Brna byla osídlena již ve 12. století.

Foto: Archaia Brno

Tyto středověké nádoby se našly na dně dvou odpadních jam, které archeologové odkryli v brněnské Leitnerově ulici.

Článek

„Keramika je ve velmi dobrém stavu. Patrně se používala jako klasické kuchyňské nádobí někdy ve 14. a 15. století. Je naším prvním velkým nálezem letošní sezony ve městě. Máme z ní radost,“ řekla Novinkám vedoucí výzkumu Lenka Sedláčková ze společnosti Archaia.

Foto: Archaia Brno

Pohled do jámy, v níž se při ražbě kanalizace našly středověké nádoby.

Poklady ze starých jímek

Vysvětlila, že až do konce 16. století se ve střední Evropě používala především neglazovaná keramika. Glazura je pro ni klíčová. Nejde jen o estetické hledisko, keramiku chrání před opotřebením. Neglazovaná keramika praskala, protékala a často i po vaření silně zapáchala.

Staré pořekadlo o ní praví „čím navře, tím smrdí“. V odpadních jímkách proto končily v pozdním středověku kvůli protékání a zápachu spolu s výkaly a odpadky i zachovalé nádoby.

V pravěkém skanzenu roste replika nejstarší dřevěné studny v Česku

Věda a školy

Vzácná plastika i kachel

Nález z Leitnerovy ulice možná není poslední. Archeologové byli totiž v uplynulých letech v této oblasti v minulosti mimořádně úspěšní. Narazili i na několik vzácných předmětů.

Tím prvním je drobné torzo, a to plastika ženy z přelomu 16. a 17. století. S největší pravděpodobností zachycuje svatou Dorotu. Hlava sošky se nezachovala, nicméně právě na tuto světici odkazuje košík, který drží žena v levé ruce. Je jedním z jejích hlavních atributů.

Foto: Archaia Brno

Středověká keramika nalezená v Leitnerově ulici

Dalším cenným objevem byl kachel z kamen se sv. Jeronýmem. Ústředním motivem na něm je sedící postava oděná do kardinálského roucha s typickým kloboukem – muž vytahuje trn z tlapy lva. Právě kardinálský oděv a lev symbolizují Jeronýma. Podle legendy zachránil lva a šelma se pak stala jeho přítelem. Kachel se našel v raženém sklípku, tedy takzvaném lochu, který byl v 15. století zavezen sutí.

Podle archeologů bylo v okolí dnešní Leitnerovy ulice živo již před staletími, dokonce už ve 12. století. Při vykopávkách tam objevili i části destilačních aparatur.

Foto: Archaia Brno

V oblasti Leitnerovy ulice se v minulosti našel i tento kachel zobrazující sv. Jeronýma se lvem.

Nález třinácti podivných obrazců zařadil Kateřinskou jeskyni mezi významné archeologické lokality

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám