Hlavní obsah

Pražský živnostník roku šije luxusní boty, firma vyučuje cizí jazyky

Novinky, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vítězem krajského kola celostátní soutěže Živnostník roku v hlavním městě Praze se stal obuvník Radek Zachariáš, pražskou Firmou roku je jazyková škola James Cook Languages.

Foto: archiv firmaroku,cz

Živnostník roku Radek Zachariáš s vítězným diplomem.

Článek

O živnostenský titul bojovalo 246 podnikatelů. Porota jednoznačně rozhodla, že první místo patří Radku Zachariášovi, který se zabývá výrobou ručně šitých luxusních bot. Pro podnikání se rozhodl proto, aby výsledků jeho práce užívala rodina, nikoli zaměstnavatel.

Od oprav starého k výrobě nového

„Oceňuji, že se Radek Zachariáš od poměrně vzácné služby opravy bot přesunul k něčemu ještě neobvyklejšímu, tedy šití luxusní obuvi. Pro své podnikání dělá i něco navíc, poskytuje pozáruční služby a má propracovaný web,“ uvedla Lenka Kožichová, regionální manažerka komerčního bankovnictví společnosti GE Money Bank, která je titulárním partnerem soutěže.

Dokázala skloubit rodinu s prací

Na druhém místě skončila Pavlína Mertová, která si po narození vlastního dítěte vysnila prostor, kde by matky mohly pracovat společně se svými dětmi. V roce 2012 proto otevřela Atelier PEXESO – první sdílenou kancelář pro rodiče a jejich děti.

„Skloubení rodiny a práce je obrovský problém, řešíme ho všichni. Proto si projekt paní Mertové zaslouží ocenění,“ uvedla Silvie Horáková ze společnosti ČEZ. Třetí příčku obsadil Petr Vlček, který se výrobou postelí a roštů stará o kvalitní spánek svého okolí.

Začínali jako lektoři

Vítězná firma roku James Cook Languages se umístila v konkurenci 327 firem, což je nevíce z celé České republiky. Její majitelé začínali coby lektoři v jazykové škole, ale rozhodli se, že to zvládnou sami a lépe. Nyní pro ně učí 500 kvalifikovaných lektorů.

„Začít podnikat v tomto věku po ukončení střední školy a uspět je pro mě takřka nepochopitelné. Firmy v dnešní době na vzdělávání hodně šetří, podnikání v tomto oboru je tak velmi úctyhodné,“ uvedl Jan Štěpánek, regionální manažer společnosti Vodafone Czech Republic.

Vyvážejí do 15 zemí světa

Druhou příčku obsadila společnost Ecozz, která vyrábí ekologické tašky. „Každá firma, která se stará o životní prostředí a zabývá se ekologií, má mezi vítězi své místo. Společnost začínala s vkladem 50 tisíc, nyní prodává zboží v 15 zemích světa,“ uvedl Tomáš Pokorný, regionální manažer společnosti Seznam.cz. Na třetím místě skončila společnost KŽC Doprava, která zaujala porotu především příběhem.

Brání staré železnice

Společnost KŽC zároveň získala titul Vodafone Odpovědná firma roku 2013. „Firma pomohla odborným a aktivním přístupem zabránit zrušení 23 regionálních železničních tratí, a přispívá tak k ochraně hodnot dědictví starého i přes 170 let. Za své peníze KŽC restauruje staré lokomotivy i jinou techniku a zpřístupňuje ji veřejnosti, doplňuje činnost technických muzeí a působí jako mecenáš technického umění za soukromé peníze. Jakožto železniční dopravce je vůči životnímu prostředí navíc šetrnější než silniční doprava,“ uvedl Jan Štěpánek ze společnosti Vodafone Czech Republic.

Slavnostní vyhlášení celostátních vítězů soutěží Vodafone Firma roku 2013, GE Money Bank Živnostník roku 2013 i Vodafone Odpovědná firma roku 2013 proběhne 4. prosince v Praze. Zároveň bude vyhlášena celorepubliková kategorie GE Money Bank Inovátor roku 2013, která oceňuje inovace uvedené do praxe.

Reklama

Výběr článků

Načítám