Hlavní obsah

Prázdné školy v Havlíčkově Brodě budou sloužit i pro vzdělávání dospělých

Havlíčkův Brod

V Havlíčkově Brodě zůstanou prázdné tři velké školy. Jde o dvě městské budovy a jeden krajský areál. Uvolněné městské třídy budou sloužit například pro vzdělávání pracovníků firem. Pro budovy střední zemědělské školy se bude využití teprve hledat. Vyloučen není ani jejich prodej, sdělila krajská mluvčí Eva Neuwirthová.

Článek

Výuku zemědělských oborů zajišťuje v Brodě Česká zemědělská akademie se sídlem v Humpolci. Do září se proto tyto obory přestěhují do Humpolce. Asi před dvěma lety uvažovala o převzetí brodského areálu Stavební fakulta Vysokého učení technického v Brně, která chtěla ve městě otevřít svoji pobočku. Z tohoto záměru ale později sešlo. Vedení kraje se chystá nabídnout uvolněné budovy svým příspěvkovým organizacím; o možném využití bude případně jednat i s městem.

Od loňska je prázdná velká budova v centru, která léta sloužila střední ekonomické škole. Tato škola se přestěhovala na jiné místo ve městě. Od května si budovu pronajme společnost, která se věnuje hlavně vzdělávání zaměstnanců, uvedl místostarosta Čeněk Jůzl. Nájemce chce sehnat desítky milionů korun dotací na rekonstrukci budovy, která by pak měla sloužit i jako místo zaměřené na podporu podnikání. Pokud se to podaří, chtěl by školu od města koupit.

Bývalou základní školu na Rubešově náměstí by z části mohl obsadit dům dětí a mládeže. Toto zařízení zatím funguje v Masarykově ulici, která je nejzatíženější dopravní tepnou v Brodě. V bývalých třídách se možná zabydlí i loutkové divadlo; vzniknout by pro něj mohl i divadelní sál s 80 sedadly. Projekt na využití a rekonstrukci této školy by měl být zpracován do podzimu. Městské zastupitelstvo pak rozhodne o postupu prací.

Reklama

Výběr článků

Načítám