Hlavní obsah

Pradávné stopy, které se pokládaly za medvědí, možná vytvořil lidský předek

Záhadné stopy z Tanzanie, staré takřka 3,7 milionu let, nepatřily zřejmě medvědovi, jak se po několik desetiletí vědci domnívali, ale dávnému předchůdci člověka. Otisky byly v africkém státě objeveny v 70. letech minulého století, avšak v současnosti byly znovu analyzovány. Výzkum naznačuje, že již tak dávno chodil náš neznámý prapředek po dvou nohách.

Foto: Nature, J. DeSilva, E. McNutt

Vlevo je téměř 3,7 milionu let stará fosilní stopa, o které se nyní předpokládá, že ji vytvořil raný předchůdce člověka. Vpravo je stopa zadní tlapy mladého medvěda baribala.

Článek

Zkamenělé otisky, které se našly poblíž lokality Laetoli v severní Tanzanii a po desetiletí byly považovány za stopy medvědů, tak možná zanechal dosud neznámý lidský předek asi před 3,66 miliony lety.

Už nejen typ Lucy

Otisky byly objeveny v roce 1976, přičemž dva roky poté ve stejné lokalitě paleontoložka Mary Leakeyová se svým týmem nalezla další sadu stop.

O nich se předpokládá, že je zanechal druh australopitéka, po kterém zbyla např. slavná kostra Lucy (v roce 1974 došlo v Etiopii k nálezu 3,1 až 3,2 milionu let starých pozůstatků samice, který byla pojmenovaná Lucy - pozn. red.)

Stopy nabídly první jasný důkaz chůze prvních lidí po dvou nohách.

Tento druhý nález zastínil první sadu otisků, navíc tehdejší domněnky paleoantropologů, že by mohlo jít o stopy medvěda, zájem o tento objev ještě více snížily. Otisky tak byly až do současnosti archeology z velké části zapomenuty.

Studie založená na nové analýze těchto otisků, kterou zveřejnil časopis Nature, však naznačuje, že je vytvořil neidentifikovaný hominin, neboli raný člověk.

Zjištění naznačují, že druh „Lucy”, Australopithecus afarensis, nebyl jediným druhem homininů, který se před zhruba 3,6 až 3,7 miliony lety procházel po zemi. (Samotný Australopithecus afarensis, česky též Australopiték afarský, žil před 3,8 až 3,9 miliony let ve východní Africe - pozn. red.)

Izraelští vědci ohlásili objev nového typu pračlověka

Věda a školy

„Vzpřímená chůze je typickým znakem naší linie,“ poznamenal podle listu The New York Times Jeremy DeSilva, docent antropologie na Dartmouthské univerzitě a hlavní autor studie.

„Je to charakteristický znak toho, že jsme lidé. Přesto se naše chápání původu a evoluce tohoto tzv. bipedního pohybu stále snažíme vyřešit,“ dodal.

„Jako na přehlídkovém mole“

Doktorka Ellison McNuttová z Univerzity v Ohiu, která se na studii také podílela, se zaměřila na vývoj držení těla, který předcházel chůzi po dvou nohách.

Zkoumala medvědy a způsob jejich pohybu, přičemž narazila na pozapomenutý soubor pěti stop objevených v Tanzanii v roce 1976.

Otisky, známé jako stopy A, měly neobvyklý tvar; vypadaly jako kratší a robustnější verze šlépěje moderního člověka.

Jsou za sebou seřazené způsobem, který ukazuje na chůzi ne nepodobnou způsobu, jakým se promenádují modelky na přehlídkovém mole.

Vědci zrekonstruovali nejstarší genom moderních lidí. Z lebky ženy z Koněpruských jeskyní

Věda a školy

Každá noha při tomto způsobu chůze překročí střední linii těla, a stopy jsou tak vyrovnané v jedné lince, případně dokonce přesahují ještě o kousek dál za střední svislou osu těla.

Vědci uvedli, že poměr šířky a délky chodidla otisků naznačuje, že je vytvořil jiný druh než Lucy, který nesdílel evoluční dráhu se šimpanzi.

Chodidlo je širší než u typického raného člověka a vzor křížové chůze, který otisky ukazují, může vzniknout pouze v případě, že daný druh chodí po dvou nohách s pomocí kyčlí.

Srovnání s medvědí chůzí

Badatelé nahráli téměř 60 hodin videozáznamu volně žijících medvědů baribalů.

Postoj a pohyb na zadních nohách bez opory se podle nich vyskytoval pouze v 0,09 procent případů a jen jednou medvěd udělal čtyři kroky bez podpory, uvádí studie.

Proto paleontologové dospěli k závěru, že je nepravděpodobné, že by zkamenělé otisky v Tanzanii patřily medvědovi.

„Skutečnost, že ve stejném časovém období žilo více druhů homininů, kteří chodili trochu jinak a měli různě velké nohy, nám říká, že naše evoluce nebyla takříkajíc jednosměrná,“ doplnila doktorka McNuttová.

„A náhodou se stalo, že způsob, který používáme my, je jediný, který přežívá dodnes,“ uzavřela.

Paleontologové objevili v poušti Atacama obří zuby dávného žraločího predátora

Věda a školy

Studie přichází v době, kdy další výzkumy zpochybňují a mění chápání toho, kolik raných lidských druhů obývalo Zemi před třemi miliony až 3,7 milionu let během období pliocénu.

To připomněla Stephanie Melillová, paleoantropoložka z Ústavu Maxe Plancka pro evoluční antropologii v německém Lipsku.

Ještě mnohem starší krétské stopy

Pravěk však nadále skrývá mnohá tajemství. Zhruba šest milionů let staré stopy někoho, kdo očividně taktéž chodil po dvou, mohou být těmi „dosud potenciálně nejstaršími stopami tribu hominini“, jaké se dosud podařilo objevit, napsal dříve letos odborný časopis Nature.

Stopy z Kréty by mohly patřit nejstaršímu vzpřímenému předchůdci člověka

Věda a školy

Dané otisky nohou raného, „lidem podobného“ druhu, byly nalezeny poblíž vesnice Trachilos na západě řeckého ostrova Kréta již v roce 2002.

Reklama

Související články

Dnešní domácí koně mají jediného předka

Původ koně domácího objasněn. Pochází z jediné linie v pontsko-kaspické stepi, z oblasti mezi povodími řek Don a Volha. Lidé ho domestikovali kolem roku 2200...

Výběr článků

Načítám