Hlavní obsah

Portály Jobs.cz a Prace.cz mají meziročně o osm procent více nabídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na pracovních portálech Jobs.cz a Prace.cz se v dubnu potvrdil trend meziročního růstu počtu nabízených míst. Začátkem května bylo na internetových pracovních portálech k dispozici přes 10.000 pracovních nabídek na hlavní pracovní poměr, což činí meziroční nárůst o osm procent. Vyplývá to z údajů společnosti LMC, která oba portály provozuje.

Foto: Profimedia.cz

Množství nabídek prázdninových brigád přichází ze zahraničí.

Článek

Z registrovaných životopisů na portálech Jobs.cz a Prace.cz vyplývá, že uchazeči o práci se hlásí nejvíce do oborů administrativa (15 procent), prodej a obchod (deset procent), doprava, logistika a zásobování (sedm procent), bankovnictví a finanční služby, ekonomika a podnikové finance a cestovní ruch a ubytování (po čtyřech procentech). Od ledna si na obou pracovních portálech našlo práci 1768 lidí, z toho 40 procent mužů a 60 procent žen.

Přibylo pozic, klesly nabízené platy

Ředitel portálu Agentka.cz Petr Král upozornil na to, že v dubnu klesl průměrný hrubý nabízený plat na jeho portálu na 20 423 Kč, což představuje proti březnu snížení o 2,13 procenta. Nejvyšší platy firmy podle něj nabízely v Praze (25 941 Kč), Středočeském kraji (25 637 Kč) a ve Zlínském kraji (24 898 Kč). Práci nejvíce hledali řidiči, obchodní zástupci a administrativní pracovníci, podotkl.

Portál Prace.cz registruje 1105 nabídek práce formou brigády, na Jobs.cz bylo 986 brigádnických nabídek. Převládají nabídky asistentských pozic v administrativě, obchodních pozic, operátorů v call centru, různé manuální práce vhodné pro studenty jako například řemeslné činnosti, mytí nádobí či roznos tiskovin. Portály zaznamenaly také nabídky na pozice recepčních či pracovníků ostrahy a tazatelů do výzkumu trhu.

Prázdninový hit: brigáda v zahraničí

Zajímavostí je i rostoucí počet nabídek brigád a prázdninových stáží v zahraničí. Nabídka přichází zejména z jihoevropských zemí, jako jsou Španělsko, Kypr, ale i Rakousko. Jde o pozice barman, recepční, číšník, servírka či sběr ovoce. Odměňování formou kapesného se pohybuje v rozmezí 500 až 800 eur měsíčně (až 20 320 Kč). Důležitá je však znalost jazyka, angličtina bývá většinou podmínkou. Nutný je rovněž status studenta.

"Výhodnější stránkou brigád v zahraničí je zlepšování jazykových dovedností studentů. Ti absolvováním takové brigády také posilují svojí vlastní pozici na trhu práce. Projevenou ochotou stěhovat se daleko za prací dokazují svoji flexibilitu, což je ceněným atributem uchazečů o práci,“ uvedl analytik portálů Jobs.cz a Prace.cz Ondřej Mysliveček. Růst brigád byl na Jobs.cz a Prace.cz v dubnu 2010 ve srovnání s březnem třicetiprocentní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám