Hlavní obsah

Poradna: Změna pracovní schopnosti po dlouhodobé nemoci

Větší či menší zdravotní obtíže jsou součástí života každého z nás. V případě závažných zdravotních problémů může dojít k tomu, že zaměstnanec není ani po prodělaném léčení schopen vrátit se zpět ke své původní práci. Jaká práva má zaměstnanec, který se ocitne v takové situaci?

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
Můj otec je zaměstnán na HPP a téměř rok je na nemocenské. Doufáme však, že se vyléčí a bude moci opět nastoupit do práce. Tam o něj už ovšem nemají zájem, protože zřejmě nebude moci nadále vykonávat stejnou pozici jako dříve (řidič). Jelikož bude mít zdravotní omezení, musí dát otec výpověď? Nebo mu musí dát výpověď zaměstnavatel?

Návrat do práce po pracovní neschopnosti

Zaměstnavatel je povinen zařadit zaměstnance, který se vrací do práce po skončení pracovní neschopnosti, zpět na jeho původní práci a pracoviště. Zaměstnanec se tak zjednodušeně má po nemoci vrátit zpět na „svoji původní židli“.

Sám zaměstnanec, jeho praktický lékař ani zaměstnavatel nemohou o ztrátě zdravotní způsobilosti rozhodnout.

V případě přerušení práce na dobu delší než šest měsíců (např. v důsledku dlouhodobé pracovní neschopnosti) je zaměstnavatel povinen vyslat zaměstnance ke svému závodnímu lékaři na mimořádnou pracovně-lékařskou prohlídku, aby se posoudila schopnost zaměstnance nadále vykonávat dosavadní práci.

Ztráta zdravotní způsobilosti

Jednou ze základních povinností zaměstnavatele je nepřipustit, aby zaměstnanec vykonával práci, která neodpovídá jeho schopnostem a zdravotní způsobilosti. Zdravotní způsobilost zaměstnance k práci zjišťuje vždy poskytovatel pracovně-lékařských služeb. Sám zaměstnanec, jeho praktický lékař ani zaměstnavatel nemohou o ztrátě zdravotní způsobilosti rozhodnout.

Pokud zaměstnanec podle lékařského posudku vydaného poskytovatelem pracovně-lékařských služeb zaměstnavatele dlouhodobě ztratí zdravotní způsobilost k práci, musí jej zaměstnavatel buď převést na jinou pro něj vhodnou práci, anebo s ním rozvázat pracovní poměr výpovědí či dohodou.

V případě, že zaměstnavatel přistoupí k výpovědi nebo dohodě z důvodu ztráty zdravotní způsobilosti, bude muset uvést, zda ke ztrátě této způsobilosti došlo v důsledku pracovního úrazu, nemoci z povolání či ohrožení touto nemocí, nebo zda se tak stalo vlivem jiných okolností nesouvisejících s prací, tedy z tzv. obecných příčin.

Danou příčinu by však zaměstnavatel neměl určovat dle svého uvážení, ale měl by se opírat o příčinu uvedenou v lékařském posudku.

Nárok na odstupné

Určení příčiny dlouhodobé ztráty zdravotní způsobilosti je pak rozhodující pro to, zda zaměstnanci bude náležet odstupné – odstupné totiž náleží jen tehdy, pokud je pracovní poměr rozvázán výpovědí či dohodou z důvodu dlouhodobé ztráty zdravotní způsobilosti pro pracovní úraz nebo nemoc z povolání či ohrožení touto nemocí, kdy musí být zaměstnanci přiznáno odstupné nejméně ve výši dvanáctinásobku jeho průměrného měsíčního výdělku.

Pokud však příčinou ztráty zdravotní způsobilosti nebyl pracovní úraz ani nemoc z povolání či ohrožení touto nemocí, pak zaměstnanci nárok na odstupné nevzniká.

Shrnutí vašeho případu

Po uzdravení vašeho otce je zaměstnavatel povinen zařadit jej zpět na původní práci. Před započetím jejího opětovného výkonu je však povinen otce vyslat na mimořádnou pracovně-lékařskou prohlídku, na které lékař opětovně posoudí zdravotní způsobilost vašeho otce k práci.

V případě, že poskytovatel pracovně-lékařských služeb dojde k závěru, že váš otec dlouhodobě pozbyl zdravotní způsobilost k dosavadní práci, má zaměstnavatel možnost jej buď převést na jinou vhodnou práci, nebo s ním ukončit pracovní poměr výpovědí nebo dohodou. Váš otec však sám nemusí aktivně činit žádné kroky (nemusí tak žádat o provedení pracovně-lékařské prohlídky ani podávat výpověď).

Odpovídal Tomáš Neuvirt z advokátní kanceláře Randl Partners, člen Ius Laboris

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám