Hlavní obsah

Polští předškoláci nejsou dostatečně zruční, odborníci za to viní počítače

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Skoro třetina polských dětí, které mají povinnou školní docházku teprve před sebou, není připravena na výuku psaní. Neumějí správně držet tužku nebo dobře nakreslit obrázky, s nimiž by ve svém věku neměly mít žádný problém. Podle odborníků je to tím, že děti místo aby si hrály s pastelkami nebo modelínou, tráví hodiny u počítače s myší v ruce, napsala Gazeta Wyborcza.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Odborníci z vyšší odborné školy sociální psychologie v Sopotech zkoumali, jak si okolo 300 pěti- a šestiletých dětí z města i venkova vede při kreslení jednoduchých geometrických tvarů, jako jsou kolečka nebo trojúhelníky, i jaký bude výsledek, když budou muset nakreslit složitější obrázek, třeba kruh v čtverci. Dvaatřicet procent z nich mělo velmi slabé výsledky. Někteří předškoláci nedokázali správně držet pastelku, s nůžkami bylo ještě hůř.

"Jestli s tím nic neuděláme, vyroste nám generace dysgrafiků," varuje Urszula Sajewiczová-Radtkeová, jedna z autorek výzkumu. Nemyslí tím "opravdovou" dysgrafii, jejíž příčinou jsou neurologické problémy, ale takové problémy s psaním, které jsou způsobené špatnou přípravou na školu.

"Může za to civilizace," tvrdí psycholožka. Připomíná, že ještě v nedávné minulosti si děti šikovnost cvičily, když se snažily pomáhat rodičům v kuchyni, prsty trénovaly při kreslení, hraní si s kostkami nebo se skládačkami. Dnes si hrají s počítačem. "A při ovládání myši, touch padu nebo při používání klávesnice ruka dítěte pracuje jinak, než je potřebné k tomu, aby se naučilo psát," vysvětlila Sajewiczová-Radtkeová.

Psychologové ale rozhodně nesouhlasí s tvrzením, že polské děti jsou zaostalé. Předškoláci je mile překvapili tím, jak dobře umějí počítat - 79 procent z nich dosáhlo nejlepších možných výsledků v oblasti matematických schopností. Podle odborníků to znamená, že se budou ve škole při matematice nudit. Devět z deseti dětí také ukázalo, že umí rozlišovat jednotlivé slabiky v slovech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám