Hlavní obsah

Podnikatele i zaměstnance čekají od ledna změny v zákonech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podnikatele čeká od Nového roku novela obchodního zákoníku, která umožní například souběh funkcí ve firmách. Jde o případy, kdy lidé působí jako statutární orgán firmy a stejnou činnost vykonávají i jako zaměstnanci. Mění se také zákoník práce, kterým se v ČR řídí asi čtyři miliony zaměstnanců a několik set tisíc zaměstnavatelů.

Foto: Profimedia.cz

Novela zákoníku práce je v některých ohledech přísnější k zaměstnancům.

Článek

Změna přinese menší odstupné při ukončení pracovního poměru, výpověď za porušení léčebného režimu či přísnější podmínky pro zaměstnance, kteří porušují pracovní povinnosti.

Fiktivní firmy budou mít těžší život

Novela obchodního zákoníku ztíží život takzvaným schránkovým firmám, tedy společnostem, které sice mají na nějakém místě nahlášeno oficiální sídlo, ale ve skutečnosti je dohledat nelze. Od ledna tak bude muset podnikatel doložit, zda toto sídlo vlastní, nebo zda ho má pouze v pronájmu.

Velká změna nastane od 1. ledna 2012 pro velké firmy s obratem nad dvě miliardy Kč a finanční instituce. „Jejich daně (s výjimkou daně z nemovitostí, daně z převodu nemovitostí, dědické daně a darovací daně) bude místo dosavadního finančního úřadu spravovat Specializovaný finanční úřad,“ upozornil advokát ze společnosti Deloitte Legal Radek Buršík.

Zkušební doba až 6 měsíců

Změna zákoníku práce umožní například sjednat zkušební dobu u vedoucích zaměstnanců až na šest měsíců. Dále prodlužuje délku pracovního poměru na dobu určitou; ze dvou let vzroste na tři roky a bude možné sjednat ji u jednoho zaměstnavatele celkem třikrát. Celkově tedy bude možné pracovat na dobu určitou až devět let.

Změny v dohodách o provedení práce

Zdvojnásobí se i počet odpracovaných hodin při podepsání dohody o provedení práce. Zaměstnanec bude moci na dohodu u jednoho zaměstnavatele odpracovat 300 hodin za kalendářní rok. Nově se bude z příjmů z dohod o provedení práce platit sociální a zdravotní pojištění, a to v případě, že zaměstnanec si vydělá více než 10.000 Kč měsíčně.

Za těchto podmínek bude pro firmy snadnější vytvořit pracovní místo. "Upravený zákoník práce jim pomůže lépe vykrýt potřebu sezonních zaměstnanců, nabídka práce bude dlouhodobější. Tuto novinku ocení například stavební firmy, které v sezoně nemohou zaměstnat na dohodu kvůli nízkému počtu hodin dostatek pracovníků a přitom je potřebují," připomněl ředitel poradenské firmy DataLife Petr Husák.

Odstupné podle odpracovaných let

Novela upravuje i výši odstupného. Ta se bude posuzovat podle odpracovaných let u daného zaměstnavatele. Novinkou je, že zaměstnanci, který okamžitě zruší pracovní poměr, nebude náležet odstupné, ale náhrada mzdy za dobu, která odpovídá výpovědní době, uvedl Jan Vych z advokátní kanceláře Vych.

Za porušení léčebného režimu vyhazov

Novela zákoníku je v některých ohledech přísnější k zaměstnancům. Pracovníci, kteří nebudou dodržovat v době prvních 21 kalendářních dnů pracovní neschopnosti léčebný režim, mohou přijít o místo. Dosud jim hrozila maximálně dvacetitisícová pokuta a neproplacená nemocenská.

Reklama

Výběr článků

Načítám