Hlavní obsah

Počet přihlášek na gymnázia roste, největší zájem je o osmiletá

Praha

Počet přihlášek k jednotným přijímacím zkouškám na gymnázia v Česku letos meziročně vzrostl o desetinu. Zatímco před rokem školy přijaly 72 943 přihlášek, teď jich bylo 80 073. Nejvíce z nich, asi 34 400, obdržela osmiletá gymnázia. Následovala čtyřletá se zhruba 32 500 přihláškami a šestiletá se 13 tisíci. Vyplývá to z údajů, které poskytl organizátor jednotných zkoušek Cermat.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Jednotné přijímací zkoušky na osmiletá gymnázia – 19. dubna 2022 na Masarykově gymnáziu Plzeň (ilustrační foto)

Článek

Jednotné přijímací zkoušky na čtyřleté obory se budou konat 13. a 14. dubna a na víceletá gymnázia 17. a 18. dubna. Celkově k nim letos žáci podali přes 212 tisíc přihlášek, meziročně zhruba o 12 procent více.

Školáci mohli podávat dvě přihlášky. Kolik míst pro prváky střední školy od září nabízí, ministerstvo školství neví.

Podle nedávného vyjádření jeho mluvčí Anety Lednové přehled mají zřizovatelé škol. Těmi jsou většinou kraje, podle nichž bude u gymnázií převis poptávky nad nabídkou.

Na gymnázia letos školáci podali přes 80 tisíc přihlášek

Věda a školy

V 9. třídách ZŠ je nyní podle MŠMT asi 106 tisíc žáků, zhruba o 33 procent víc než před čtyřmi lety. Odborníci tak očekávají v některých regionech a oborech problémy s kapacitou míst na SŠ.

Podle dat ministerstva školství bylo počátkem roku na středních školách v ČR 687512 míst, nejvíc za poslední tři roky. Zhruba 200 tisíc míst bylo neobsazených. Na druhou stranu někde je podle mluvčí úřadu přetlak zájemců.

V minulém školním roce začalo na čtyřletých gymnáziích studovat podle statistiky ministerstva zhruba 13 300 dětí. V šestiletých gymnáziích do prvního ročníku nastoupilo kolem 2400 žáků a v osmiletých necelých 9200.

Letos procentuálně nejvíce meziročně přibylo podle dat Cermatu přihlášek na šestiletá gymnázia, a to o 31 procent. Loni bylo na šestiletých gymnáziích 10 083 přihlášek, letos je jich o 3131 víc. Na osmiletá gymnázia přišlo letos proti loňsku o 2363 přihlášek víc, tedy o 7,4 procenta, celkem je jich 34 397. Počet přihlášek na čtyřletá gymnázia narostl o 1636 na 32 462, to je o 5,3 procenta.

MŠMT chystá registr žáků. Má umožnit elektronizaci přihlášek na střední školy

Věda a školy

Na střední školy se letos hlásili také ukrajinští uprchlíci, kteří budou zkoušky skládat v upravené podobě. Konkrétně na gymnázia podali podle dat Cermatu 897 přihlášek, což je zhruba o 300 více než před rokem.

Kapacity všeobecného vzdělání se příliš nemění

Kapacity všeobecného vzdělávání se v ČR příliš nemění, přestože mnozí odborníci upozorňují, že výhoda všeobecného vzdělání roste.

Ve všeobecném vzdělávání v Česku je nyní zhruba 30 procent středoškoláků, ostatní navštěvují střední odborné školy a střední odborná učiliště.

V průměru je přitom ve členských státech Evropské unie (EU) v poslední době ke všeobecnému studiu přijímáno 51,3 procenta středoškoláků. ČR tak patří v EU k zemím s nejnižším podílem žáků s tímto studiem, vyplývá z dat Eurostatu za rok 2020.

Češi patří v EU k zemím s nejnižším podílem středoškoláků se zaměřením na všeobecné vzdělávání

Věda a školy

Výběr článků

Načítám