Hlavní obsah

Po zdech a stropech nemusí šplhat jen Spiderman

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S inspirací ze světa hmyzu vytvořili američtí výzkumníci nový materiál, který umožní i lidem s pomocí speciálních rukavic a bot šplhat po hladkém povrchu, nebo se udržet na stropě. Systém umožňuje podle potřeby znásobit nebo naopak vypnout přilnavost.

Článek

Materiál sestává z několika speciálních vrstev. Svrchní hladká je poseta mikroskopickými otvory o průměru milióntiny metru, spodní vrstva obsahuje vodu. Uprostřed je porézní vrstva. Systém doplňuje devítivoltová baterie, která napájí elektrické pole, jež tlačí vodu skrz mini-otvory svrchní vrstvy.

Vzniká tak efekt, který zná asi každý, kdo dával pod mikroskop vzorek uvězněný v kapce vody mezi dvěma hladkými sklíčky. Vzniklá silná přilnavost by díky novému systému měla udržet i statného člověka na stropě.

Ovšem nesmí se vybít nečekaně baterie. Jakmile zmizí jí generované napětí, voda i přilnavost se vytratí.

Potenciální odběratel Pentagon

„Je to vlastně založené na každodenní zkušenosti a ty síly nejsou tak moc silné, ale když jich zkombinujete víc najednou a umíte je ovládat jako hmyz, získáte silné adhesivní síly,“ řekl serveru Tech News Daily vedoucí projektu Paul Steen, profesor chemického a biomolekulárního inženýrství na Cornellově univerzitě.

Vášniví aspiranti na roli Spidermana si však musí počkat. Prototyp s tisíci otvory zatím udrží jen 30 gramů. Testy a modelace ale ukazují, že s jemnějšími otvory udrží jeden centimetr čtvereční přibližně jeden kilogram. Navíc testy ukazují, že využití má nový systém i diametrálně jiné využití.

Destičku o velikosti kreditní karty bude možné prý vsunout třeba do škvíry ve dveřích a s využitím malého napětí je vzniklým tlakem vypáčit. I to se může líbit sponzorovi projektu, americké agentuře DARPA, která vyvíjí nové „hračky“ pro Pentagon.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám