Hlavní obsah

Po více než 140 letech znovu vytáhli z moře podivnou rybu bez tváře

Sydney

Mnoho nezvyklých hlubokomořských ryb objevila australská expedice v hlubokém příkopu v Korálovém moři. Největší pozornost na sebe poutá neurčená ryba, označovaná jako ryba bez tváře, která se musí ještě přesněji zařadit. Poprvé byla vylovena v roce 1873 lodí HMS Challenger, uvedl list The Guardian.

Foto: AFP, Profimedia.cz

Snímek podivné ryby bez tváře.

Článek

„Tato malá ryba vypadá úžasně, protože ústa jsou umístěna na spodní část. Když se na ni podíváte z boku, nevidíte žádné oči ani ústa nebo žábry,“ řekl agentuře AFP o rybě, která byla vylovena z hloubky 4000 metrů, vedoucí expedice Tim O’Hara, který má v muzeu ve Victorii na starosti bezobratlé. Malé oči jsou typické pro hlubokomořské tvory žijící v kalných vodách nebo v jeskyních a příkopech.

„Pod těmito drtivými tlaky není žádné světlo a je tam skutečně zima, naměřili jsme teploty okolo jednoho stupně,“ dodal. Zmínil, že oblast je jednou z nejméně prozkoumaných na Zemi. Doplnil, že ve tmě potřebuje mnoho tvorů bioluminiscenci, aby se mohli lépe orientovat.

Zmínil, že se také podařilo objevit masožravé houby, které mají jehlice z křemíku a živí se korýši, jež se na nich zachytí. Hlubinné houby se obvykle živí bakteriemi a jednobuněčnými organismy, které jim přinesou proudy.

Nalezeni byli i červení skalní krabi, obří nohatky o velikosti talíře připomínající vzhledem pavouky i luminiscenční hvězdice.

Expedice objevila ještě další zajímavé tvory, uvedla pro The Guardian její členka Di Brayová: „Viděli jsme úžasný materiál.“ Zmínila, že kamera zachytila chiméru, která je v australských vodách vzácná. „Viděli jsme rybu s fotocitlivými místy na vrchu hlavy, třínohou rybu, která seděla na ploutvích a dívala se do proudu. Shromažďujeme materiál, který není známý z australských vod.“

Reklama

Výběr článků

Načítám