Hlavní obsah

Po nemocnici v Krnově létají zkumavky rychlostí Usaina Bolta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krnov

Ojedinělý transportní systém, který přepraví klinické vzorky z oddělení do laboratoře, zprovoznila nemocnice v Krnově. Unikátnost potrubní pošty spočívá v tom, že umí vzorek zpracovat k příjmu automaticky, včetně jeho digitalizace. Přístroj pak totiž každý vzorek roztřídí podle informací o něm „ukrytých“ v čárovém kódu, a když jsou výsledky hotové, tak i odešle zprávu na oddělení.

Potrubní pošta v nemocnici KrnovVideo: Pavel Karban, Novinky

 
Článek

„Dosud to fungovalo tak, že se na každém oddělení vždy nabralo v určitém časovém úseku více vzorků, které následně vzal zdravotník a odnesl je do laboratoře. Jen cesta tam a zpět mu trvala až čtvrt hodiny. Následně si vzorky ručně převzali laboranti, kteří je třídili a připravovali k rozborům,“ popsal ředitel Sdruženého zdravotnického zařízení Krnov Ladislav Václavec.

K zavedení novinky, při které se zkumavky se vzorky pohybují v trubkách o průměru 2,5 centimetru rychlostí 32 kilometrů za hodinu, přistoupila nemocnice kvůli úspoře času zaměstnanců i zrychlení vyšetření.

„Dnes je každý vzorek opatřen čárovým kódem, který obsahuje přidělený identifikátor pacienta i požadavky na rozbory. Personál vloží vzorek na oddělení do systému, který jej ihned doručí do centrální laboratoře,“ doplnil Václavec.

Nový chirurgický robot má za sebou v Brně několik úspěšných operací

Věda a školy

V laboratoři skončí vzorky ve speciálním přístroji, který naskenuje a zkontroluje čárové kódy, odvíčkuje je a bez zásahu člověka připraví k rozborům podle priority.

Foto: Pavel Karban, Novinky

Vzorky z oddělení doputují do centrálního přístroje v laboratoři, který je roztřídí, odvíčkuje a připraví k analýze.

Podle primáře Centrální laboratoře Jakuba Ručky je největší výhodou systému to, že jím vzorek putuje bez vnějších obalů, na rozdíl od jiných potrubních pošt.

„To znamená, že tím se snižuje i manipulace s tím vzorkem. A tím druhým obrovským plusem je, že zároveň se zkumavkou chodí i elektronická data k danému vzorku i danému pacientovi. Ten systém to umí automaticky zpracovat a ke každému zpracovanému vzorku ta data přiřadit,“ vysvětlil primář s tím, že úspora času u jednoho vzorku je i 10 minut.

Dva typy odesílacích stanic

Ručka prozradil, že nejdelší trasu urazí zkumavky ze stanice na dětském oddělení. Přes 250 metrů zvládnou za 23 vteřin, což by za stejný čas zvládl v dobách své největší slávy jamajský sprinter Usain Bolt. „My jsme se na elektronizaci celého procesu a propojení celého systému dost podíleli,“ prozradil primář.

Foto: Pavel Karban, Novinky

Jedna z odesílacích stanic, vzorky umí přijímat po jednom.

„Jsou dva typy odesílacích stanic, do jednoho typu házíte vzorek za vzorkem. Druhý typ je podstatně sofistikovanější, tam můžete vysypat až pětadvacet vzorků najednou. Tady jsou oba druhy,“ nastínil dodavatel transportního systému a ředitel společnosti Sarstedt CZ Jaroslav Krupica.

Poukázal, že krnovská nemocnice má zhruba 2,5 tisíce vzorků za den. „My jsme to množství nyní schopni poslat těmi odesílacími stanicemi zhruba za hodinu a půl,“ doplnil.

Aktuálně má nemocnice čtyři větve, každá má svoji odesílací stanici. S laboratoří jsou propojeny pavilony dětského oddělení a neurologického oddělení, interní oddělení a oddělení ARO.

Už teď má ale ředitel Václavec v hlavě rozšíření potrubní pošty o další čtyři linky. „S laboratoří chceme propojit onkologický stacionář, kde na základě rychlých rozborů vzorků budeme vědět, zda onkologicky nemocnému pacientovi podávat cytostatika. Svůj význam bude mít systém v rámci nového urgentního příjmu, na chirurgickém i plicním oddělení,“ uzavřel.

Potrubní pošta přepravuje v nemocnici ve Frýdku-Místku biologické vzorky

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám