Hlavní obsah

Potrubní pošta přepravuje v nemocnici ve Frýdku-Místku biologické vzorky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doba, kdy zdravotníci nemocnice ve Frýdku-Místku běhali z pavilonu do pavilonu nebo po areálu se vzorky krve či moči, dokumentací a léky, je pryč. Vše urychlila a nohy ošetřovatelů i sestřiček šetří potrubní pošta.

Potrubní poštaVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

„Chtěli jsme výrazně zrychlit přesun vzorků do laboratoře, které dříve nosili zaměstnanci, ošetřovatelé. Než sebrali vzorky a vrátili se zpátky, trvalo to i desítky minut. Nyní se vzorky dostanou do laboratoře do několika minut,“ popsal ředitel nemocnice Tomáš Stejskal. Podle vedoucího správy majetku nemocnice Martina Kaňoka dopraví potrubní pošta vzorky z oddělení do laboratoří za tři až čtyři minuty.

Kaňok uvedl, že v rámci první etapy pneumatického dopravního systému, která vyšla na asi 11 milionů korun, vybudovala nemocnice 11 stanic potrubní pošty. Po dokončení všech čtyř etap jich bude 33. „Všechna oddělení mají svá pouzdra, některá mají společnou stanici. V budoucnu bude mít každé oddělení vlastní stanici, zaměstnanci proto nebudou muset přecházet v rámci patra k jiné stanici. Momentálně má stanici intenzivní péče, urgent a další důležitá oddělení, kde je těch vzorků nejvíc,“ řekl Kaňok.

Srdcem potrubní pošty je centrální strojovna. „Její součástí jsou dvě dmychadla, které vše popohání. Buď tlačí, nebo odsávají vzduch z potrubí. Tím pouzdra, v nichž se vše přepravuje, posílají tam i zpět. Jsou tady výhybky, které určují směr, jímž se pouzdra pohybují,“ vysvětlil a dodal, že vše organizuje řídicí systém, na kterém lze díky čidlům sledovat, kde se dané pouzdro zhruba nachází.

Potrubní pošta zrychlí přepravu vzorků do laboratoří a zkrátí čekání pacientů na výsledky

Vaše zprávy

Během jednoho dne projde potrubní poštou průměrně 120 zásilek, které ve většině případů obsahují biologické vzorky pacientů, v menší míře pak léky nebo dokumenty. Nejdelší trasa má asi 300 metrů a transportní pouzdro se na této trase vrátí do počáteční stanice za přibližně 3,5 minuty. „Rychlost kapsle je asi dva a půl až šest metrů za sekundu. Na laboratoře máme sníženou rychlost, aby nedošlo k poškození vzorků, zpátky už ale kapsle letí plnou rychlostí,“ řekl vedoucí správy majetku.

Nemocnice využívá dva druhy kapslí. „Delší pouzdra jsou manuální, u těch se musí určit, kam mají dojít, mohou putovat po celé nemocnici mezi všemi stanicemi. Potom jsou pouzdra automatická, ta mají přesně předdefinovanou trasu a směřují vždy do laboratoří. Stačí je vložit do stanice a odejdou vždy do laboratoří,“ objasnil Kaňok s tím, že pouzdra mají v sobě čip. Podle něj systém určí, kam mají jít i kde je jejich výchozí nebo cílová stanice. „U těch manuálních nastaví zdravotník na displeji stanice, kam chce pouzdro odeslat,“ sdělil a dodal, že každé oddělení má jedno automatické a dvě manuální pouzdra. Do jednoho se vejde až 15 vzorků.

Foto: Pavel Karban , Právo

Vedoucí správy majetku frýdecko-místecké nemocnice Martin Kaňok ukazuje oba druhy pouzder, vlevo to menší, automatické, které přepravuje pouze vzorky do laboratoří, vpravo manuální pouzdro, které může putovat mezi všemi stanicemi po celé nemocnici

„Automatická pouzdra z urgentního příjmu mají přednost před všemi pouzdry, ostatní pouzdra jsou podržena ve stanicích, aby vzorky z urgentního příjmu byly co nejrychleji dopraveny do laboratoře,“ uzavřel Kaňok.

Dopravní značka s hrubkou vzbudila posměch. ŘSD se omluvilo

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám