Hlavní obsah

Pes ve škole a v práci: učební pomůcka i způsob, jak zvednout produktivitu

Právo, Petr Kotek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pes, kočka nebo jiné domácí zvíře by přes žádného ctidbalého školníka, vrátného či recepčního nemělo mít šanci projít do školy nebo na pracoviště. V jedné ze slovenských středních škol patří ale naopak psi k povinné výbavě studentů. A nedávný americký průzkum dokonce došel k závěru, že domácí mazlíčci na pracovišti mohou pomoci zvýšit produktivitu, snížit stres i absence a přimět zaměstnance ochotněji pracovat přesčas.

Článek

Ve Střední odborné škole v Pruském u Trenčína se psi stali učební pomůckou pro studenty kynologie. Leží u nohou svých pánů ve třídě nebo trénují na cvičišti u školy. Studentům zároveň pomáhají, aby se z nich v budoucnu stali dobří psovodi či majitelé psích hotelů, uvedla ČTK.

K internátu patří psinec

„V našem psinci máme v současnosti asi 15 psů. Patří našim studentům, kteří bydlí na internátu. Aby nemuseli být během týdne od psů odloučeni, mohou je mít zde. Další studenti, kteří na vyučování docházejí denně z domova, si své psy podle potřeby přivádějí," řekl ČTK garant oboru kynologie Ján Zajac.

„Nemůžeme známkovat psa, ale žáka. Pes nemá důvod dělat něco špatného. Dělá to, co ho naučí majitel. Jak ho to naučí, to se známkuje. Tam se ukáže, zde je trpělivý, důsledný," dodává Zajac.

„Velmi ráda chodím do školy, hlavně tehdy, když si s sebou bereme psa. To bych tam s ním byla třeba celý týden,“ usmívá se třeťačka Nikola Kubaščíková. Cestu jí zpříjemňuje německý ovčák, údajně světový aportér. Dívka přemýšlí nad budoucí kariérou psovodky v armádě.

V červnu bývá mezinárodní den psů v práci

Z průzkumu, který zveřejnila Pet Products Manufacturers Association zase vyplývá, že domácí zvířata na pracovišti mohou pomoci vytvořit produktivnější pracovní prostředí, zmenšit stres, snížit absence zaměstnanců a přimět je k větší ochotě pracovat přesčas. Ve společnostech, které umožnily zaměstnancům vodit své mazlíčky do práce, došlo ke zlepšení morálky zaměstnanců, uvádí se ve zprávě asociace.

Od roku 1988 se pořádá každý čtvrtý pátek v červnu mezinárodní den pod heslem „Vezměte svého psa do práce“. Zapojuje se do něj na 5000 firem.

I propagátoři vodění psů na pracoviště ale doporučují řídit se některými základními principy tak, aby láska ke zvířatům nezastínila loajalitu k firmě a nebyla ke škodě pracovním výsledkům. Rady a doporučení najdete v následující tabulce.

Jak na to, aby pes v práci nepřekážel
- Do práce s sebou berte jen vychované pejsky, kteří poslouchají na slovo a nejsou agresivní vůči okolí
- Váš pes nesmí být agresivní ani vůči ostatním zvířatům. Co když stejný přístup jako vy zvolí i další kolegové
- Na dveře kanceláře raději pověste cedulku upozorňující, že v místnosti je i váš čtyřnohý přítel. Leckdo se návštěvě u vás raději vyhne, v mnoha případech toho ani nebudete příliš litovat
- Předem si zjistěte, jestli není někdo z kolegů alergický na zvířecí srst
- Buďte připraveni i na to, že občas kvůli soustředění na práci propásnete správný čas na venčení. Pak nezbude než po pejskovi vlastnoručně uklidit
- Vezměte mu do kanceláře klidně i jeho oblíbenou hračku. Jen ať to ale nejsou pískací gumové předměty, to by vám kolegové nepoděkovali
- Na mítinky, brainstormingy a další firemní "ingy" psa přeci jen raději neberte

Reklama

Výběr článků

Načítám