Hlavní obsah

Ostravská univerzita využije ve výuce robotického tuleně pro seniory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fakulta sociálních studií Ostravské univerzity (OU) se pomyslně rozrostla o nového člena, terapeutického robota PARO, který se zapojí do výuky a výzkumu. PARO je výrobní název robotického tuleně, který se díky strojovému učení dokáže individuálně přizpůsobit uživateli a chovat se způsobem, jak on preferuje. Při interakci reaguje, jako kdyby byl živý.

Foto: Anna Hlisnikovská, Ostravská univerzita

Robotické zařízení bude využíváno při výuce.

Článek

Díky zabudovaným senzorům umí terapeutický robotický tuleň podle tiskové mluvčí OU Lucie Fremrové pohybovat hlavou a ploutvemi, mrkat očima, reagovat na dotyk, světlo a hlas, dokonce rovněž napodobuje hlas reálného tuleního mláděte. Univerzita zaslala Novinkám fotografie, video zatím nemají k dispozici.

Výzkum sociální práce se seniory

PARO robot byl primárně zakoupen pro výuku nového předmětu Moderní technologie, inovace a výzkum v sociální práci se seniory bakalářského programu Sociální práce, který se bude vyučovat od letního semestru na Fakultě sociálních studií OU.

Na ČVUT vznikla laboratoř robotických agentů. Studenti je v ní učí spolupracovat

Domácí

„Cílem předmětu je, aby studenti získali přehled o moderních technologiích a inovacích v praxi a výzkumech sociální práce se seniory a uměli zhodnotit jejich přínos i limity. V současné společnosti se řeší otázka nedostatku možností zajištění pomoci seniorům se sníženou soběstačností,“ přiblížila odbornice z fakulty Ivana Kowaliková.

Dodala, že japonský model ukazuje jednu z cest řešení nedostatku péče o seniory, a to s využitím robotiky a různých chytrých technologií.

Foto: Anna Hlisnikovská, Ostravská univerzita

Terapeutický robot PARO

V Česku se první terapeutický robot v praxi začal používat v roce 2014 v domově Odry, se kterým univerzita spolupracuje – zkoumá vliv PARO robota na kvalitu života seniorů v domově.

VŠB-TUO má nový model kostry tyranosaura pro výuku

Věda a školy

Podle doktorky Kowalikové se prokázalo, že PARO u seniorů dokáže snížit hladinu stresových hormonů, případně dokáže odbourat deprese, osamělost, strach a úzkosti. „Je také dobrým společníkem seniorů – motivuje je ke komunikaci s personálem domova, ale také s ostatním seniory,” poznamenala.

Hlavní problém: finance

Zapojení robotů do praxe sociální práce je nicméně v tuzemsku spíše výjimečné. Mezi hlavní bariéry robotiky a chytrých řešení patří podle OU zejména finance, dále nepochopení možností, které moderní technologie přinášejí, nebo absence specializovaných sociálních pracovníků, kteří by uměli přínosy moderních technologií do praxe předat.

Foto: Anna Hlisnikovská, Ostravská univerzita

PARO je výrobní název terapeutického robotického tuleně, který se díky strojovému učení dokáže individuálně přizpůsobit uživateli.

„Ze zkušenosti v domově v Odrách víme, že PARO působí na lidi podobně jako terapie s využitím zvířat. Senioři, kteří měli dříve nějakého domácího mazlíčka, se v jeho přítomnosti rozzáří, začnou vzpomínat na své domácí mazlíčky a těší se z každého setkání s tímto plyšovým tulením mládětem. PARO je tedy vhodný nástroj jisté formy animoterapie a reminiscenční terapie,“ zmínila Kowaliková poznatky z praxe.

Gerontooblek pro studenty

Mimo PARO robota Fakulta sociálních studií OU při výuce využívá i jiné moderní technologie. Studenti mohou využít např. gerontooblek, který simuluje obtíže spojené s vyšším věkem, nebo též virtuální realitu, která dokáže nasimulovat vnímání světa očima pacienta s demencí.

V domovech pro seniory chybí tisíce míst

Domácí

Kromě toho se fakulta účastní meziuniverzitní spolupráce s Vysokou školou báňskou – technickou univerzitou Ostrava (VŠB-TUO), kde studenti navštíví telemedicínský byt, který je vybaven moderními technologiemi umožňujícími seniorům zůstat co nejdéle v domácím prostředí.

Reklama

Výběr článků

Načítám