Hlavní obsah

V domovech pro seniory chybí tisíce míst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Množství žádostí o umístění v domovech pro seniory, zdravotně hendikepované či v azylových domech vysoce převyšuje počty míst, jimiž tato zařízení disponují. Odráží se to pak v péči o lidi vyššího věku, ale třeba i v řešení problémů, které tíží například oběti domácího násilí.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle dat, která koncem prosince zveřejnil Český statistický úřad ve své publikaci Česko v číslech, mezi lety 2010 a 2020 klesl počet volných lůžek v domovech pro seniory o téměř 1500: ze 37 818 na 36 465.

V Praze či větších městech se na umístění čeká šest až dvanáct měsíců

O více než 5000 sice klesl i počet neuspokojených žádostí, přesto jich v roce 2020 bylo obrovské množství, konkrétně 55 715. Aktuálnější čísla za celý loňský rok v tuto chvíli ještě nejsou k dispozici.

Svou zkušenost s hledáním volného místa pro rodiče má například padesátiletý Petr K. ze Středočeského kraje, který musel na čas pracovně opustit republiku.

„Protože jsou staří a je nutno jim pomáhat, tak jsem hledal domov, kde by až do mého návratu zůstali. Ale marně,“ postěžoval si.

Třetí dávku už mají dvě třetiny lidí starších 60 let

Koronavirus

Podle Jiřího Horeckého z Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR počet neuspokojených žádostí nutně nemusí znamenat, že by za každou z nich stál jeden žadatel.

„Jsou tam duplicitní a neaktuální žádosti. Pokud si ji dá někdo do pěti nebo do dvou domovů, je tam vícekrát,“ upozornil. Odhaduje, že v reálu se tak u klasických domovů pro seniory nedostalo místo na 10 až 12 tisíc lidí.

Dlouhou dobu ale na kladné vyřízení žádosti o umístění čeká stejně většina seniorů. „Jsou sice regiony, kde se čeká v řádech jednotek týdnů, ale to je menšina. To jsou místa v Ústeckém či Pardubickém kraji, kde je v některých okresech historicky více zařízení,“ řekl Horecký.

Musí připlatit

Naopak třeba v Praze či větších městech se podle něj čeká šest až dvanáct měsíců. Jen do soukromých zařízení, kde jsou vyšší úhrady, se lze dostat v řádu týdnů.

Podezřelé úmrtí v pečovatelském domě na Blanensku, policie šetří vraždu

Krimi

O jednom takovém aktuálně uvažuje paní Věra ze severní Moravy. Stará se o matku trpící Alzheimerovou nemocí v pokročilém stadiu demence. „Ještě donedávna žila u sebe doma, byla tam spokojená a já jsem za ní denně jezdila. Pak mi ale volali její sousedi, že se máma v mraze toulá po venku jen v noční košili,“ vylíčila Právu Věra.

Matku si proto vzala k sobě, ale po pár týdnech je na pokraji sil. „Už třikrát mi v noci utekla jen v bačkorách. Jednou jsem ji našla zraněnou, když spadla do zahradního jezírka, jindy stála nad ránem úplně promrzlá na autobusové zastávce několik set metrů od domu. Nepoznává mě, ustavičně nahlas oslovuje svou zesnulou matku, občas si jí stěžuje, že jsem cizí a zavřela jsem ji tady,“ popsala Věra.

Soukromé zařízení s pečovatelskou službou nedaleko bydliště, na které získala kladné reference, ale stojí 35 tisíc Kč měsíčně. Matčin důchod a příspěvek na péči to pokryje jen zčásti.

Virtuální realita pomáhá vypořádat se s bolestí a úzkostmi

Zdraví

Počet volných míst v domovech se zvláštním režimem, tedy například pro lidi trpící demencemi, podle ČSÚ sice mezi lety 2010 a 2020 výrazně vzrostla z 8822 na 22 192, ale současně se zde zvýšil i počet neuspokojených žádostí: z 12 932 na 24 284.

Počet míst v domovech pro lidi se zdravotním hendikepem se za stejné období snížil ze 14 396 na 11 763. Ale počet neuspokojených žádostí zde byl relativně nízký. V roce 2010 jich bylo 3159, předloni pak 2987.

Samostatnou kapitolou jsou azylové domy sloužící třeba lidem bez vlastní střechy nad hlavou, ale třeba i obětem domácího násilí. V těch vzrostl počet lůžek o 1200 na 7256, ale stoupl i počet nevyřízených žádostí, a to o více než 2500 na 6807.

Právě počet volných míst v azylových domech je často problémem pro péči o ženy týrané partnerem, často nemají kam jít.

Domovů pro seniory s demencí přibývá, přesto se čeká i rok

Domácí

Podle Analýzy dostupnosti specializovaných služeb pro tyto osoby z loňského května, která je k dispozici na stránkách ministerstva práce a sociálních věcí, pro ně chybí až 3000 lůžek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám