Hlavní obsah

Ostravská univerzita opravila svou historickou budovu

Právo, Denisa Doležalová
Ostrava

Památkově chráněná budova Ostravské univerzity (OU) na ulici Českobratrské v centru Ostravy prošla velkou rekonstrukcí za 120 miliónů korun. Její proměna trvala od srpna roku 2016. Letos v září začne sloužit studentům Fakulty umění a Fakulty sociálních studií OU. Na rekonstrukci dohlížel i Národní památkový ústav a hlavní architekt Ostravy.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Historická budova Ostravské univerzity na Českobratrské ulici v centru Ostravy prokoukla.

Článek

„Budova je z konce 19. století a dlouhá léta patří Ostravské univerzitě. Už byla ve velmi špatném stavu. Před rekonstrukcí sloužila studentům naší pedagogické fakulty. Kromě dvou zmíněných fakult bude sloužit i celé univerzitě. Budou se zde konat vědecké rady a shromáždění,“ uvedl rektor OU Jan Lata.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Jedna z poslucháren

Dodal, že v rámci rekonstrukce bylo zachováno množství původních prvků, které jsou velmi cenné.

„Oprava budovy proto byla velmi finančně i organizačně náročná, ale bylo naší povinností zachovat tuto cennou architektonickou památku pro budoucí generace,“ podotkl rektor s tím, že opravu financovalo zčásti ministerstvo školství a zčásti sama univerzita.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Zrekonstruovaná aula

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Zrekonstruovaná aula

V rámci opravy došlo k zateplení objektu z dvorní části, byla vyměněna okna, modernizovaly se i interiéry, vytápění, došlo i ke zvýšení komfortu užívání formou klimatizačních zařízení.

„Například původní aula byla opravami dotčena jen minimálně, vyměnila se jen podlahová krytina a vymalovalo se původní štukatérskou technikou. Všechny fresky a původní výzdoba, včetně osvětlení, zůstaly v původním stavu,“ upozornil mluvčí OU Adam Soustružník.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Původně německé gymnázium

Budova byla postavena v letech 1899 až 1901 jako projekt architekta Artura Streita z Vídně, který se svým návrhem německého gymnázia uspěl ve veřejné soutěži.

Jde o objekt s monumentálně řešenou fasádou, která v sobě spojuje klasicismus s prvky secese a baroka. Fasáda je plná různých fantaskních tvorů.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Správce budovy Robert Koniuch v jedné z místností pro studenty

Objekt již v 50. letech minulého století využíval Pedagogický institut, který se vyvinul v pedagogickou fakultu, která byla stavebním kamenem pro vznik OU v roce 1991.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám