Hlavní obsah

Ostravská univerzita má kampus za miliardu

Velká sláva se v pondělí odehrála v historickém centru Ostravy. Na výstavišti Černá louka otevřela Ostravská univerzita (OU) kampus se dvěma novými budovami pro umění a sport za více než jednu miliardu korun.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Nově otevřený ostravský City Campus si v pondělí přišla prohlédnout i veřejnost

Článek

Jeho výstavba trvala tři roky, v pondělí už zde někteří studenti zahájili letní semestr. V Univerzitním zázemí sportu a behaviorálního zdraví a v Klastru umění a designu se tak nyní budou v nových studijních oborech vzdělávat budoucí trenéři, učitelé, hudebníci, produkční, ale také grafici.

Obě fakulty byly v nedůstojných podmínkách
Jan Lata, rektor OU

„Je to velký úspěch, že jsme byli schopni tak velkou stavbu zrealizovat. Jednak to pomůže univerzitě, ale také fakultě umění a pedagogické fakultě při výuce. Obě fakulty byly v nedůstojných podmínkách,“ řekl Právu rektor OU Jan Lata.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Pohled na Klastr umění a designu

Dodal, že důležité je to, že nové budovy budou využívat i další fakulty, a vlastně celá univerzita.

Kampus Ostravské univerzity má zpoždění. Dokončí ho v lednu

Věda a školy

„Je zde možnost dělat inaugurace, univerzitní akce či majáles. Pro univerzitu je to velká pomoc. Navíc bude moci budovy City Campusu OU využívat i veřejnost, tedy koncertní sál, galerii i sportovní část,“ upřesnil rektor.

V plánu je dostavba

Rektor věří, že se budovu Klastr umění a designu podaří i rozšířit, jak se původně plánovalo, avšak z ekonomických důvodů se to nepodařilo. V objektu tak nyní budou hlavně obory hudební z fakulty umění, výtvarná část zůstává v historické budově v Mariánských Horách a Hulvákách.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Komorní sál Fakulty umění OU, kde se konala tisková konference

„Nicméně v tuto chvíli není reálná možnost, kde bychom peníze na dostavbu budovy získali. Ale věřím tomu, že se to v budoucnu podaří. Ale i tak je tato budova pro fakultu umění velkou pomocí,“ shrnul Lata.

Sportovní a hudební zázemí

Ostravská univerzita, která má přes 10 tisíc studentů, očekává, že jí nový kampus pomůže zvýšit konkurenceschopnost a přilákat nové zájemce o studium. Zároveň má škola konečně vlastní sportoviště, dosud ho jako jediná univerzita v Česku neměla.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Sportovní budova má i vlastní tribunu se schody, které vedou až na střechu objektu, kde je běžecký ovál

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Na střeše sportovní budovy je běžecký ovál

V kampusu se otevře i pracoviště digitální grafiky, hudební studia, hala na míčové sporty, běžecká dráha, gymnastický sál, lezecká stěna či workoutové hřiště. Komorní sál má špičkovou akustiku pro 242 diváků. Jeho součástí je klavír za pět milionů korun. Na náměstí kampusu vznikla lavička Václava Havla.

Nové univerzitní zázemí, které je na cca čtyřech hektarech plochy v centru Ostravy, uhradily z velké části evropské dotace. Samotná univerzita se podílela pěti procenty nákladů. Pozemky škole darovalo město Ostrava, které zde nechalo i vybudovat podzemní parkoviště. Výstavbu kampusu finančně podpořil také Moravskoslezský kraj.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Hala pro míčové hry

Unikátní park Slezské univerzity doznal změn. S realizací se počítá do čtyř let

Věda a školy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Ostravská univerzita

Reklama

Výběr článků

Načítám