Hlavní obsah

Osamělá galaxie balancuje na okraji gigantické pustiny

Astronomové pomocí Hubbleova teleskopu zachytili galaxii, která se nachází na okraji obří vesmírné prázdnoty, které se říká Local Void (lze volně přeložit jako místní pustina). Ta měří na šířku 150 miliónů světelných let a žádná tělesa se v ní nenacházejí.

BEZ KOMENTÁŘE: Vědci odhalili galaxii plovoucí ve 150 miliónů světelných let široké propastiVideo: NASA/ESA

 
Článek

Galaxie NGC 6503, již vědci nazývají Ztracená v prostoru, se nachází asi 18 miliónů světelných let od naší planety a proti Mléčné dráze je se šířkou 30 tisíc světelných let zhruba třetinová. Hned za ní se rozprostírá vesmírná prázdnota Local Void. V té zatím astronomové nezaznamenali žádná tělesa a považují ji za zcela pustou.

Foto: Profimedia.cz

Galaxie NGC 6503

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Ačkoliv se vesmír jeví jako rozlehlý, většina galaxií se nachází v těsné blízkosti ostatních. Jejich soused není nikdy daleko,“ napsala NASA citovaná astronomickými weby ve zprávě o pořízení fotografie galaxie.

„Tato galaxie, označovaná NGC 6503, je však osamělá,“ stojí ve zprávě.

BEZ KOMENTÁŘE: Hubbleův teleskop na archivních záběrechVideo: Hubble Space Telescope

Hubbleův vesmírný dalekohled pořizuje záběry galaxií, díky nimž pak lze zkoumat jejich tvar, strukturu a chování jednotlivých hvězd. Letos vědci oslavili 25 let od jeho startu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám