Hlavní obsah

Oddělené indické siamské dvojče je při vědomí a reaguje

Dillí

Jedno ze siamských dvojčat, která byla spojena hlavami a minulý týden je v Indii od sebe chirurgové oddělili, už otevřelo oči a reaguje na jednoduché podněty, uvedla v pondělí BBC s odvoláním na lékaře.

Foto: Profimedia.cz

Jedno z dvojčat po operaci.

Článek

Dvouletý Džaga už hýbe končetinami, ale zatím zůstává napojen na dýchací přístroj a každý den mu dělají dialýzu kvůli problémům s ledvinami.

Hůř je na tom jeho bratr Kalia, který zatím není při vědomí a měl záchvaty. I jeho stav je ale stabilizovaný a zlepšuje se. Lékaři jsou spokojeni s tím, jak probíhá jeho zotavování po náročné šestnáctihodinové operaci, uvedl pro BBC šéflékař týmu, profesor Dípak Gupta.

Dvojčata měla srostlé lebky i část mozkové tkáně, kterou museli chirurgové opatrně oddělit. Už na konci srpna provedli lékaři první operaci, když oddělili žíly odvádějící krev z mozku. [celá zpráva]

Oba oddělené chlapce čekají ještě další náročné operace, zejména rekonstrukce lebek, protože po operaci jim části chybějí. Obtížné už bylo tyto oblasti pokrýt kůží.

Kraniopagus, tedy srůst v oblasti lebky, se vyskytuje vzácně, v jednom ze tří miliónů porodů. Padesát procent takto postižených siamských dvojčat do 24 hodin umírá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám