Hlavní obsah

Obor budoucnosti? IT management - propojení informatiky a managementu

Technické obory jsou obecně na trhu práce velmi poptávané. A i když každým rokem absolventů IT oborů přibývá, pořád jich je nedostatek. Na vrcholu poptávky trhu se dnes drží hlavně ti, kteří dokážou propojit své znalosti v oblasti informačních technologií s obchodními dovednostmi. Pokud k tomu aktivně ovládají jazyk, mohou si ihned po nástupu přijít na velmi slušný nástupní plat.

Článek

Podle Českého statistického úřadu se každý rok objeví na dva a půl tisíce absolventů oborů, které mají co do činění s informačními technologiemi. Pro drtivou většinu z nich není problém najít ihned po dokončení studia práci. Mezi firmami je o tyto odborníky veliký zájem.

Tomu ostatně odpovídá i nástupní plat. Zatímco průměrný absolvent na první výplatní pásce najde okolo dvaceti tisíc korun, u absolventa IT oboru v Praze je to klidně o 15 tisíc více. Pokud k tomu i výborně ovládá angličtinu, ocení to jeho zaměstnavatel dalšími třemi tisíci k dobru.

IT odborník a zároveň obchodník

Na absolutní špičku co do poptávky i platu dnes patří ti, kteří mají za sebou studium kombinující odborné vědění o informačních technologiích s obchodními dovednosti. IT management a jemu příbuzné obory jsou podle odborníků jedním z oborů budoucnosti.

„Zatímco klasickým ajťákům často chybí takzvané soft skills, tedy schopnost jednat s lidmi a vést tým, klasičtí manažeři zase jen těžko proniknou do problematiky IT,“ vysvětluje personalista nadnárodní firmy. Ideálně by měl IT odborník vyvinout aplikaci a sám si ji zpromovat a prodat. Takhle to v réalu funguje ale jen zřídka.

Ohromný potenciál Internetu a sociálních sítí
Absolventů je stále víc, stejně tak ale roste i množství práce, která se jim nabízí. Na internet se přesouvají nejen masová média nebo zábava, ale i marketingové snažení některých firem. „Vždyť jen sociální síť Facebook má aktuálně půl miliardy aktivních uživatelů, kteří na ní stráví dohromady asi 700 miliard minut měsíčně,“ říká Jeff Medeiros, programový ředitel oboru IT Management pražské univerzity UNYP. Není proto divu, že se zvyšuje poptávka po lidech, kteří rozumí moderním technologiím a zároveň zákonitostem marketingu a obchodu.

Jak jsou na tom školy v Česku?

Právě s cílem změnit to v Česku vznikají nové obory. Na pražském ČVUT je možné studovat Manažerskou informatiku, obor Management a informační technologie nabízí v magisterském cyklu i brněnské VUT. Velmi podobným oborem je i IT management na zahraniční University of New York in Prague.

Studenti dostanou kvalitní náhled do IT problematiky a zároveň absolvují kurzy z managementu a marketingu. Na UNYPu pak navíc kompletně v angličtině, tedy v jazyce, který je považovaný za hlavní komunikační nástroj informatiků. To poměrně slušně otevírá možnost zahraniční kariéry, která dnes není právě v tomto oboru zas až tolik nereálná. Třeba na pražské VŠE, která na Fakultě informatiky a statistiky také nabízí magisterský obor Informační management, můžete v angličtině studovat jen pár vybraných kurzů.

Co na „ajťáky“ čeká?
Specifikem oborů IT managementu je kombinace odborných znalostí s marketingem, ekonomií a klasickým manažerstvím. Studenti se tak primárně nevěnují jen vývoji softwaru, programování a „čisté IT práci“, ale zastanou i pozice manažerů nebo vedoucích. Během studia absolvují například:• Management lidských zdrojů • Mezinárodní obchod • Zásady interpersonální komunikace • Úvod do psaní pro média • Psychologie vyjednávání • Vystupování na veřejnosti • Principy PR

Kromě školy přihlížejí firmy u budoucího zaměstnance i na praxi během studia. Je pro ně totiž finančně i časově výhodnější přijmout absolventa s praxí. Body navíc získají i ti, kteří prokážou schopnost vést lidi a bez problémů komunikovat a obchodovat. „Máme například předměty jako je Psychologie vyjednávání, Mikroekonomie nebo Principy PR,“ přibližuje náplň studia jeden z dotázaných studentů UNYP.

Absolventi zahraničních studijních programů pak mají ještě jednu výhodu. Se zahraničním titulem zároveň získají (pokud je daný obor akreditovaný u ministerstva školství) i odpovídající český titul. Ostatně o výhodách studia na pobočce zahraniční university jsme psali ve starším článku.

Existuje i možnost pokračovat v některém MBA programu. Také ty akcentují kromě odborné přípravy i znalosti a vědomosti ohledně komunikace s klienty a zákonitosti marketingu.

Čtěte dále:

Tématům vzdělávání a vysokoškolských oborů v cizím jazyce jsme se podrobně věnovali i v těchto článcích:

Inzertní sdělení: Studium v angličtině na University of New York in Prague

UNYP (University of New York in Prague) je jedinou vysokou školou v České republice, která nabízí možnost studovat akreditované americké a evropské programy. Mimo jiné nabízí i studium IT managementu a dalších bakalářským, magisterských a MBA oborů.

Program v rámci celoživotního trvá 19 měsíců je navržen pro studium o víkendech (2 víkendy každý měsíc) a vede k získání titulu magistra v oboru obchodní administrativy (MBA) uděleného Univerzitním institutem Kurta Bösche.

Program MBA marketing se intenzivně věnuje studiu problematiky marketingu. Vychovává studenty k tomu, aby se uměli postavit složitým výzvám, kterým firmy ve vysoce konkurenčním prostředí musejí čelit. Kurz trvá 19 měsíců a probíhá každý druhý víkend.

Autor: Lucie Štěrbová & Jeff Medeiros, University of New York in Prague

Anketa

Myslíte si, že je IT management obor s budoucností?
Ano, díky rozvoji internetu bude práce v tomto oboru přibývat.
17,6 %
Ano, ale časem se trh odborníky přesytí.
66 %
Ne, tento typ práce bez problémů zastane i člověk s jiným typem vzdělání.
16,4 %
Celkem hlasovalo 818 čtenářů.

Kam jít studovat?

IT Management je poměrně nový obor. České vysoké školy nicméně nabízejí buď přímo tento obor, nebo obory jemu podobné. Některé už v bakalářském cyklu, jiné až na magisterském studiu.

ČVUT Praha

Pražské ČVUT nabízí více příbuzných oborů. Na Fakultě elektrotechnické je to obor Manažerská informatika v bakalářském programu. Fakulta informačních technologií nabízí v bakalářské formě obor Informační systémy a management a ve formě magisterské obor Webové a softwarové inženýrství - zaměření na informační systémy a management.

UNYP Praha

IT management - to je název oboru, který nabízí pražská soukromá vysoká škola. Studium je možné v bakalářském a následně v magisterském programu.

Fakulta informačních technologií, VUT Brno

Na brněnském FITu je možné studovat Management a informační technologie až v magisterském cyklu, bakalářský obor je tady "obecný" - Informační technologie.

Fakulta informatiky a statistiky, VŠE Praha

I na pražské "ekonomce" můžete studovat Informační management, i tady ale až v magisterském programu. Bakalářský cyklus tohoto zaměření tady nenabízejí.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám