Hlavní obsah

O odvolání děkana Ševčíka by měl fakultní senát jednat do konce října

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

O návrhu na odvolání Miroslava Ševčíka z pozice děkana Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické (NF VŠE) v Praze by měl fakultní akademický senát jednat do konce října. Konkrétní datum zatím není stanoveno, vyplývá z odpovědí mluvčí VŠE Kateřiny Pelouchové a tiskového tajemníka NF Daniela Váni. Podnět k odvolání z funkce podal rektor školy Petr Dvořák, podle kterého Ševčík poškozuje dobré jméno fakulty a VŠE.

Foto: Milan Malíček, Právo

Děkan Národohospodářské fakulty VŠE Miroslav Ševčík

Článek

K odvolání děkana chybí rektorovi vyjádření fakultního akademického senátu, který v červnu jednání o Ševčíkovi přerušil.

Pokračování zasedání podmiňují členové akademického senátu NF vznikem právní analýzy k rizikům odvolání děkana. K tomu je podle Váni potřeba zápis z červnového jednání univerzitního senátu, jehož členové návrh na Ševčíkovo odvolání podpořili.

Kritika zápisu

V zápise z šestihodinového jednání univerzitního senátu na webu školy je popsáno vystoupení rektora, který odvolání Ševčíka navrhl. U většiny dalších řečníků je pouze uvedeno, že na zasedání promluvili. V neveřejné sekci na webu senátu je mj. zvukový záznam z jednání.

Senát národohospodářské fakulty přerušil jednání o odvolání Ševčíka kvůli „nečekaným zjištěním“

Věda a školy

Někteří senátoři školy zápis kritizují a chtějí k němu vznést připomínky. „Vedle vystoupení rektora Dvořáka a předsedy legislativní komise Akademického senátu VŠE (Josefa) Biče, která (zápis) uvádí v plném znění, vůbec nezmiňuje vystoupení dalších senátorů, včetně mého, ani fakta, která v rámci těchto vystoupení zazněla,“ uvedl Váňa, který v univerzitním senátu zasedá.

Za skandální považuje, že zápis neobsahuje faktické argumenty děkana Ševčíka.

Předseda univerzitního senátu Marek Stříteský kritiku odmítá. Obsah zápisu je podle něj v souladu s jednacím řádem a vystoupení rektora obsahuje proto, že jednání bylo svoláno na základě jeho žádosti.

„Diskuse, ve které vystupovali členové senátu, děkan Ševčík, ale také rektor Dvořák, je především z důvodu svého rozsahu součástí přílohy zápisu, a to v přesném a nezkráceném znění,“ řekl Stříteský ČTK.

Rektor VŠE žádost o odvolání děkana NF Ševčíka zdůvodňuje jeho nevhodným chováním na veřejnosti, včetně účasti na protivládní demonstraci 11. března na pražském Václavském náměstí. U incidentu u Národního muzea, kde se po skončení protestu část lidí snažila z budovy odstranit ukrajinskou vlajku, zasahovala policie. Ševčík tvrdí, že byl na místě proto, že pomáhal zraněnému.

Podle vysokoškolského zákona může rektor univerzity odvolat děkana z vlastního podnětu po vyjádření akademického senátu fakulty a se souhlasem celouniverzitního akademického senátu v případě, kdy děkan závažným způsobem neplní své povinnosti nebo závažným způsobem poškozuje zájem vysoké školy nebo fakulty.

Děkan Ševčík porušil podle Etické komise VŠE kodex školy

Domácí

Akademický senát VŠE umožnil rektorovi odvolání děkana Ševčíka

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám