Hlavní obsah

O chmelové brigády je letos menší zájem

Právo, kil

Nábor na chmelové brigády v těchto dnech vrcholí. Každoročně se na sklízení chmele v létě podílejí stovky brigádníků, na jaře je jich pak potřeba pro navazování výhonů dokonce čtyřnásobek. Organizátoři brigád však mají letos potíže. Pro sklizeň, která startuje ve druhé polovině srpna, jim stále ještě chybí lidé.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Sklizeň chmele - ilustrační foto

Článek

Česání chmele dnes může někomu připadat jako veliké retro ve stylu Starci na chmelu, ale i v době technologických vymožeností jsou lidské ruce na chmelnicích nenahraditelné. Před třiceti lety přijíždělo na letní sklizeň na pět tisíc lidí, v posledních letech se situace stabilizovala na 800 až 850 brigádnících na jaře a dvou stovkách v létě. I s těmito počty je ale letos problém.

„Již loni se nabíralo hůře, ale na konci července jsme už měli naplněný stav. Letos nám lidé stále ještě chybí, což je nejsložitější situace v náboru, co pamatuji,“ potvrzuje problémy Dagmar Urbancová z organizace Chmelda, která se na nábor lidí na chmelové brigády specializuje.

Proto se pivovar Gambrinus rozhodl s náborem pomoci. Ten, kdo letos pojede s Chmeldou na brigádu a vydrží až do konce, dostane kromě peněz milou odměnu navíc.

„Když už lidé zažijí těžkou práci na chmelnicích, měli by být odměněni tím, že je pozveme na pivo. Naše pivo se bez českého chmele neobejde a my bychom jim chtěli za jejich práci poděkovat,“ láká Pavel Zítek z plzeňského Gambrinusu.

Lidé chybí všude

Potíže s naplněním chmelových brigád souvisejí s tím, že pracovní trh se potýká s nedostatkem lidí všeobecně, a práce na chmelnici je také fyzicky náročnější. Navíc jde o dvou až třítýdenní pobyt přímo v chmelových oblastech.

Chmelová brigáda má však i svá pozitiva. „Na chmelu se zapomíná na běžný život plný starostí a stresu. Za fyzickou práci je člověk odměněn i novými přátelskými vztahy, legrací a vyčištěnou hlavou,“ připomíná Urbancová a dodává, že si k nim jezdí vyčistit hlavu nejen studenti, ale i manažeři, kteří si pochvalují odpočinek od notebooku a mobilu.

Reklama

Související témata:

Související články

Nabídka letních brigád letos vzrostla

Podle údajů personální agentury Grafton Recruitment začali zaměstnavatelé v květnu ve většině regionů ČR nabízet brigádnické pozice na letní měsíce. Již nyní...

Kvalitních brigádníků je málo

Zatímco ještě před pár lety bylo těžké sehnat letní brigádu, dnes je to naopak. Příležitostí je dostatek, ale chybějí lidé. A těm, kteří jsou k dispozici, se...

Výběr článků

Načítám