Hlavní obsah

Brigáda na poslední chvíli? Největší šanci má obsluha a recepční

Novinky,

Příchod léta na trhu práce obvykle žádné výraznější výkyvy nezpůsobuje, jen nárůst zájmu o brigády. Pokud si chce například student přes léto přivydělat, ale stále si ještě nic nedomluvil, lze mu doporučit hledání v oboru gastronomie (obsluha) nebo hotelnictví (recepční), kde je nejvíce nabídek. Dokládají to data inzertního webu a novin Annonce.

Foto: Profimedia.cz

Pozice recepční představuje dostupnou příležitost letního přivýdělku.

Článek

I když je samozřejmě lepší si letní brigádu najít co nejvíce dopředu, dají se volná místa dobře sehnat i v červenci. Brigádnických nabídek je totiž pořád více než poptávek, v některých oborech je dokonce výrazný převis nabídky u konkrétních profesí.

Nabídka převyšující poptávku

„Hlavně mladé brigádníky by mohlo zajímat, že pozice číšník/servírka a recepční představují dobře dostupnou příležitost letního přivýdělku. Naopak starší lidé, zejména dámy, zase často využívají velkého množství nabídek na pozici uklízečky,“ vysvětluje Lenka Černá, výkonná ředitelka Annonce.

„Na tato místa se navíc kromě vybraných špičkových podniků nebo firem nepožaduje žádné zvláštní vzdělání, a nabídka tak absolutně převyšuje poptávku,“ doplňuje.

Volných letních přivýdělků je tedy celkově stále více než brigádníků, i když se poměr nabídky brigádnických míst a poptávky po nich oproti loňsku propadl. Ještě optimističtější situace vládne v segmentu plných a částečných úvazků. Podle dat Annonce mají zájemci o pracovní poměr mnohem větší šanci najít si místo, z celkového počtu inzerátů se jich k úvazkům vztahuje téměř devětkrát více než k brigádám.

Některé profese jsou přitom zvlášť žádány. „Zaměstnavatelé hledají pomocníky v oblasti těžby a stavebnictví či ve výrobě, uklízeče, pomocné pracovníky v dopravě a skladování, v zemědělství, lesnictví, obsluhu pojízdných zařízení, řemeslníky a kvalifikované pracovníky ve stavební výrobě, řidiče nákladních automobilů, montážní dělníky, slévače nebo svářeče,“ popisuje Kateřina Sadílková, generální ředitelka Úřadu práce ČR.

I když v létě přibývá nabídka některých sezónních prací, je situace na trhu přesto spíše stálá. Před prázdninami naroste počet inzerátů jen o jednotky procent. Jejich počet v červnu nejvíce stoupl v cestovním ruchu, hotelnictví a také ve stavebnictví.

Nárůst poptávky po sezónní práci se týká i gastronomie. Poukazuje na něj i spolumajitel Kafé v kině ve Veselí nad Moravou Lukáš Báborský.

„Zájemci o brigádu se nám hlásí průběžně. Největší zájem je ale vždy před letní sezónou. Uchazečů se sice najde dost, ale je třeba vybrat ty šikovné a zodpovědné. U brigádníků to naštěstí tak velký problém není, těžší už to máme se sháněním personálu na plný úvazek,“ poznamenal.

Každá praxe se počítá

Ačkoli si Češi chtějí přivydělat jen na brigádě nebo práci na zkrácený úvazek, zaměstnavatelé hledají hlavně uchazeče na hlavní pracovní poměr. Své místo v kariéře i v životopisu má ale jakákoli pracovní zkušenost.

„V případě absolventa-studenta i uchazeče o zaměstnání je každé (i krátkodobé) zaměstnání přínosem a může mu pomoci v nalezení stálého pracovního místa. Osvojí nebo si oživí pracovní návyky a získá zároveň praxi. Pokud se takový zaměstnanec osvědčí, může ho zaměstnavatel přijmout i do trvalého pracovního poměru,“ uzavírá Sadílková.

Reklama

Související články

Nabídka letních brigád letos vzrostla

Podle údajů personální agentury Grafton Recruitment začali zaměstnavatelé v květnu ve většině regionů ČR nabízet brigádnické pozice na letní měsíce. Již nyní...

Letní stáže jsou pro studenty užitečné

Stovky letních stáží na různých pozicích a v různých městech aktuálně zdarma nabízí projekt Cesta pro mladé, který má studentům pomoci získat vědomosti...

Výběr článků

Načítám