Hlavní obsah

Nový test má odhalit rakovinu v těle mnohem rychleji

Právo, CNN, aa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Revoluční metodu, jak v krvi najít rakovinné buňky, začalo zkoušet několik onkologických nemocnic v USA. Metoda může nahradit dosud jediný způsob zjišťování charakteru a rozsahu rakovinného nádoru, tzv. biopsii.

Foto: Profimedia.cz

Detail jater napadených rakovinou. Ilustrační foto

Článek

„Otevírá se mnoho možností, proto je také velké očekávání,“ řekl k experimentu Mark Kris z Memorial Sloan-Kettering Centre v New Yorku.

Nový test vyžaduje odběr pouze několika centilitrů krve, která je protlačena přes čip. Na jeho povrchu je 78 tisíc bodů s antigeny. Ty se mezi milióny zdravých krevních buněk přichytí právě jen na tzv. kolující rakovinné buňky (CTC) a tím je označí a umožní izolovat pro další analýzu. Pak bude možné zjistit rozsah nemoci, její prognózu a zvolit optimální postup další léčby i kontrolovat výsledky dosavadní terapie.

Rychlost diagnózy a nasazení správné terapie je přitom rozhodující podmínkou úspěchu léčby. Současné metody jako vyšetření mamografem, CT a biopsie poskytují jen omezené informace, biopsie jako operativní zásah navíc může znamenat i riziko pro pacienta.

Metoda, provizorně označovaná jako kapalinová biopsie, je ale v začátcích, i když vychází z objevu starého dva roky. Výrobce proto upozornil, že ověření účinnosti a klinické využitelnosti je otázkou několika let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám