Hlavní obsah

Nový obor – pomocníci v domácnosti

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V současné době většinu práce v domácnostech vykonávají členové domácnosti, nejčastěji ženy. V tichosti ale vzniká nový obor – placená profesionální práce pomocníků a pomocnic v domácnosti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Řada domácností totiž nezvládá práci doma nebo potřebuje zajistit především hlídání dětí, aby mohli jejich rodiče chodit do zaměstnání. Současně s růstem příjmů si mohou dovolit zaplatit právě pomocníky v domácnosti.

Firmy a živnostníci, kteří se oficiálně a legálně zabývají pomocí v domácnosti, prosperují a nemohou si stěžovat na nedostatek zakázek. Současně se ale v zóně šedé ekonomiky uplatňuje i řada pracovníků, kteří služby v domácnosti poskytují za tzv. dlaňovku.

Zájem o tyto práce i rozvoj firem poskytujících pomoc v domácnosti není nějakým českým specifikem. V rozvinutých evropských průmyslových zemích placenou práci v domácnosti například považují za jedno z klíčových východisek při řešení nezaměstnanosti a za jednu z možností, jak čelit faktu, že v průmyslu by mohlo v souvislosti s digitalizací a robotizací zaniknout postupně až 40 procent pracovních míst.

Není to snění, upozorňují analytici Evropské unie. Podle studií Evropské komise sektor osobních a domácích služeb má potenciál na vytvoření 5,5 miliónu pracovních míst ve všech zemích EU.

Co jsou služby pro domácnost

Poskytnutá veřejná podpora právě na rozvoj služeb pro domácnosti vytvořila například v Belgii 150 tisíc nových pracovních míst, v Německu pak 250 tisíc.

Podpora přispívá i ke vzniku nových malých a středních firem zaměřených na tuto oblast. Vytvořená místa jsou trvalá, dlouhodobá, umožňují sladit pracovní a rodinný život. Umožní ale hlavně zaměstnat pracovníky všech věkových struktur a také lidi s nižším vzděláním. Služby pro domácnost umožňují zaměstnat také seniory.

Do služeb domácnosti patří nejen klasický úklid, mytí oken, klepání koberců či žehlení nebo nakupování. Podle zkušeností rozvinutých evropských zemí i doučování, dlouhodobá péče o starší a invalidní spoluobčany, zahradničení, výuka informačních technologií pro nezkušené uživatele, péče o dítě, praní, příprava stravy, úklid sněhu před rodinnými domy, technická údržba domů a bytů, venčení domácích zvířat, hlídání dětí, jejich doprovod do školy atd.

Bez doprovodu a služeb by museli být nesoběstační senioři odváženi do sociálních ústavů, děti by musely do jeslí, upozorňují experti. Doučování zlepšuje prospěch dětí, vyplnění jejich volnočasových aktivit snižuje konflikty v rodině, omezuje vliv závadových part, chrání před drogami.

V současné době hlavní bariérou pro rozvoj služeb pro domácnost je jejich cena. Dovolit si najmout pomocníky do domácnosti mohou jen dobře příjmově zajištěné domácnosti. Pro rodinu ale občas vyjde laciněji načerno si najmout chůvu či na úklid zahraniční pracovnici než se obrátit na oficiální organizace či firmy.

Cena rozhoduje

Průmyslové země západní Evropy to řeší tím, že například poskytují službám pro domácnost různé daňové úlevy či daňové odpočty z příjmů. To umožní firmám poskytujícím služby pro domácnost snižovat ceny, vytlačovat šedou ekonomiku z této oblasti a oficiálně nabírat nové pracovníky.

Na služby svým zaměstnancům přispívají i soukromé firmy, které za to dostávají od státu významné finanční bonusy. Ve Francii ročně například až do výše půl miliónu eur. Proti zneužívání dotací a výhod se západoevropské země brání například tak, že zaměstnanci poskytující služby pro domácnost místo hotových peněz získávají vouchery, které jim následně proplácí firma služby pro domácnost zajišťující.

V Česku je možné služby pro domácnost poskytovat na základě živnostenského zákona či občanského zákoníku nebo formou sousedské výpomoci. Mohou vznikat firmy zaměřené na pomoc v domácnostech – družstevní, státní, soukromé, na bázi neziskovek atd.

Firmy garantují kvalitu provedené práce, beztrestnost jejich zaměstnanců, ale poskytují svým pracovníkům i větší ochranu a jistoty při práci i garantovanou odměnu, kdy cena by neměla klesnut pod 70 korun za hodinu.

Reklama

Související články

Pomocníci pro podzimní úklid zahrady

V říjnové zahradní nadílce je nejen ovoce, ale i spadané listí. V tomto období zároveň zbavujeme stromy uschlých a nemocných větví. Co uděláme se získaným...

Výběr článků

Načítám